Siirry sivulla:
Toiminta
Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. Kansallisgalleria on Suomen suurin taidemuseo-organisaatio, jonka toimintaa ohjaa laki Kansallisgalleriasta.
Kiasma järjestää näyttelyitä, esityksiä ja tapahtumia. Kiasman yleisötyö tuo nykytaiteen kaikkien ulottuville. Palvelut ulottuvat vauvojen värileikeistä aikuisten taidepajoihin, opastettuihin kierroksiin ja tapahtumiin. Monipuolinen koululaisohjelmisto tuo nykytaiteen osaksi koulutyötä.
Museossa sijaitsee nykytaiteeseen erikoistunut Kiasma-kirjasto sekä elävän nykytaiteen näyttämö Kiasma-teatteri. Kiasmalla on oma ilmainen ja kaikille avoin ystäväklubi, Kiasma-klubi, johon liittymällä saat etuja ja alennuksia Kiasman palveluista.
Kiasma paitsi esittää nykytaidetta myös kerää ja tallentaa sitä. Taidekokoelmamme ovat osa Kansallisgallerian kokoelmia ja tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä. Tällä hetkellä kokoelmiimme kuuluu yli 8500 nykytaiteen teosta.
Tutustu toimintaamme
Näyttelyt ja tapahtumat
Kokoelmamme
Kiasma-teatteri
Kiasma-klubi
Kiasma-kirjasto
Periaatteemme
Kiasma on turvallinen tila
Haluamme, että kaikilla on Kiasmassa turvallinen olo.
Kiasmassa
- kohdellaan muita huomaavaisesti
- jokainen saa olla oma itsensä
- kaikenlainen kiusaaminen, häirintä ja syrjintä on kielletty
- henkilökunta on sinua varten. Kysy rohkeasti apua tai neuvoa.
Lue lisää turvallisemman tilan periaatteista
Kiasma on kaikkien taidemuseo
Teemme työtä sen eteen, että ihmiset lähtökohdista riippumatta pääsevät kokemaan taidetta ja osallistumaan toimintaamme.
Lue yhdenvertaisuussuunnitelmamme
Vihreä kädenjälki
Haluamme tehdä kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta pysyvän osan Kiasman toimintaa. Kansallisgallerian tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Vihreä kädenjälki on Kansallisgallerian ympäristöohjelma.

Kiasman historia
1939 Nykytaiteen näyttelytilojen puute ja näyttelyiden järjestämisen kalleus johtavat Nykytaide ry:n perustamiseen. Yhdistyksen rooli etenkin 1950-luvun taide-elämässä on merkittävä.
1961 Ensimmäinen ARS-näyttely järjestetään. Näyttely toteutetaan Nykytaide ry:n ja Suomen Taideakatemian yhteistyönä.
1965 Valtion taidekomitea antaa lausunnon keskusmuseosta, jonka sijainniksi kaavaillaan Töölönlahden aluetta. Suunnitelma elää aina 1970-luvun puoliväliin saakka.
1975 Valtio ottaa ensimmäistä kertaa kantaa nykytaiteen museon puolesta. Valtion kuvataidetoimikunnan toimenpideohjelmassa todetaan, että nykytaiteen keskus olisi rakennettava pikaisesti korjaamaan Helsingin keskustan näyttelytilojen puutetta.
1986 Nuoret taidehistorioitsijat, taidehistorian opiskelijat, kriitikot ja taiteilijat perustavat Porkkana ry:n. Yhdistys toimii spontaanisti nykytaiteen museon perustamisen puolesta tekemällä konkreettisia akteja museohankkeen vauhdittamiseksi.
1988 Keskustaidemuseotoimikunta julkaisee mietinnön valtakunnallisen kuvataiteen keskusmuseon perustamisesta. Se sisältää ehdotuksen laiksi ja asetukseksi Valtion taidemuseosta sekä Nykytaiteen museon aloittamispäivästä. Mietinnön mukainen laki ja asetus hyväksytään valtion vuoden 1990 budjettiesityksessä.
1989 Rahoitusratkaisu nykytaiteen museorakennukselle löytyy Helsingin kaupungin ja valtion välisestä maakaupasta. Asetetaan työryhmä, jonka tehtävänä on laatia museon perustamissuunnitelma.
1990 Nykytaiteen museo aloittaa toimintansa 1. syyskuuta. Museo toimii aluksi väliaikaistiloissa Kansakoulukadulla ja toukokuusta 1991 lähtien saneeratussa Ateneum-rakennuksessa.
1992 Arkkitehtikilpailu nykytaiteen museon suunnittelemiseksi julistetaan syksyllä.
1993 Yhdysvaltalaisen Steven Hollin Chiasma valitaan voittajaksi 516 kilpailutyön joukosta.
1996 Kiasman rakennustyöt aloitetaan Mannerheimintien varrella.
1998 Kiasman avajaisia vietetään toukokuussa. Avajaisviikonloppuna museoon virtaa 30 000 kävijää.
2011 Kiasman yhteenlaskettu kävijämäärä ylittää kolme miljoonaa.
2019 Ennätysvuosi 378 509 kävijää
2020–21 Koronavuodet. Vuoden 2021 Kiasma on peruskorjauksen vuoksi remontissa.
Hallinto ja henkilöstö
Kiasman museonjohtaja on Leevi Haapala.
Yhteistyö
Kiasma tekee yhteistyötä taiteilijoiden, yleisön, kulttuuritoimijoiden ja yritysten kanssa. Uskomme, että yhdistämällä osaamisemme ja voimavaramme saamme aikaan unohtumattomia taidekokemuksia. Yhteistyökumppaneitamme ovat monet kotimaiset ja kansainväliset taidemuseot, säätiöt ja kulttuurialan toimijat, kaupunkitapahtumat, festivaalit, yhdistykset ja yhteisöt.
Kiasma Tukisäätiö tukee näyttely- ja julkaisutoimintaamme ja kokoelmien kartuttamista.
Yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeä osa strategista toimintaamme. Yritysyhteistyökumppaneitamme ovat Clear Channel, Dagmar, Genelec ja Tikkurila.





Tietoa Kansallisgalleriasta
Kansallisgalleria on Suomen suurin taidemuseo-organisaatio ja kansallinen kulttuurilaitos. Kiasma on osa Kansallisgalleriaa.