Tokaluokka­laisten taideretki ja Taidetestaajat

Tokaluokkalaisten taideretki ja Taidetestaajat-hanke ovat tarjonneet jo kymmenille tuhansille peruskoulun 2.- ja 8.-luokkalaisille sukelluksen nykytaiteeseen. Lue lisää ikäryhmille suunnatuista tapahtumista.

Tokaluokkalaisten taideretki

24.08.2020 – 27.11.2020

Helsingin juhlaviikot järjestää yhteistyössä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupunginorkesterin ja Musiikkitalon kanssa syksyllä 2020 jo perinteeksi muodostuneen Tokaluokkalaisten taideretken, johon kutsutaan kaikki Helsingin kaupungin koulujen tokaluokkalaiset opettajineen. Taideretken tavoitteena on avata uusia ovia taiteeseen ja kulttuuriin ja tarjota yhdenvertainen mahdollisuus taide-elämykseen kaikille helsinkiläisille tokaluokkalaisille ja heidän opettajilleen.

Maksuton taidepaja ja konserttivierailu

Kaikille Helsingin kaupungin 2. luokille tarjotaan elo-marraskuussa järjestettävä Nykytaiteen museo Kiasman maksuton taidepaja (45 min.) sekä konserttivierailu Musiikkitaloon koulupäivän aikana joko 19. tai 20.11.

Taidepajat toteutetaan Teams-etäyhteyden kautta.

Taidepaja ja konsertti muodostavat pedagogisen kokonaisuuden, johon liittyy kiinteästi ennakkomateriaali: Opas uteliaille tutkijoille

Taideretkeen liittyvät lisätiedot ja muutokset päivitetään Helsingin juhlaviikkojen verkkosivuille.

Tutustu aiempiin Tokaluokkalaisten taideretkiin Youtubessa

Taidetestaajat

Kansallisgalleria on mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Hanke alkoi lukuvuonna 2017–18, ja se on tuonut Kansallisgallerian kolmeen museoon jo noin 30 000 kahdeksasluokkalaista eri puolilta Suomea. Taidetestaajien museokäynneillä oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Taidetestaajat jatkuu lukuvuonna 2020–21. Ryhmiä vierailee syksyllä 2020 Kiasmassa ja keväällä 2021 Ateneumissa. Sinebrychoffin taidemuseossa Taidetestaajat vierailevat läpi lukuvuoden.

Kiasman taidetestaajissa tutustutaan nykytaiteeseen ja museon ajankohtaisiin näyttelyihin, erityisesti Hullu rakkaus -näyttelyyn. Vierailun teemana on taiteen herättämät tunteet ja nykytaiteen ominaispiirteet. Vierailu koostuu näyttelykäynnistä, jossa taidetta tarkastellaan yhdessä erilaisten aktivoivien menetelmien avulla.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen valtio rahoittavat ja Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Kansallisgalleria järjestävät Taidetestaajien vierailut.