Kolme lasta katsoo tauluja.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Tokaluokka­laisten taideretki ja Taidetestaajat

Tokaluokkalaisten taideretki ja Taidetestaajat-hanke ovat tarjonneet jo kymmenille tuhansille peruskoulun 2.- ja 8.-luokkalaisille sukelluksen nykytaiteeseen.

Tokaluokkalaisten taideretki

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupunginorkesterin ja Musiikkitalon yhteistyöhanke Tokaluokkalaisten taideretki järjestetään jälleen lukuvuonna 2023-2024. Taideretkelle on kutsuttu kaikki Helsingin kaupungin koulujen tokaluokkalaiset opettajineen.

Tokaluokkalaisten taideretkiä on järjestetty vuodesta 2012 alkaen.

Tavoitteet

Taideretki on monitaiteinen kokemus, jossa lukuvuonna 2023-2024 tutkitaan jälleen ympäristöä. Pedagogisena kehyksenä toimivat monimuotoisuus ja kestävä kehitys. Taide tarjoaa alustan näiden teemojen käsittelyyn. Helsingin kaupunginorkesterin Baltic-konserttitaltiointi ja Kiasman vierailu linkittyvät toisiinsa tutkijahahmon kautta, jonka työtovereina oppilaat ja opettaja toimivat.

Taideretken tavoitteena on avata uusia ovia taiteeseen ja kulttuuriin, ja tarjota yhdenvertainen mahdollisuus taide-elämyksiin kaikille helsinkiläisille tokaluokkalaisille ja heidän opettajilleen.

Tokaluokkalaisten taideretki rakentuu koulussa ja koulun lähiympäristössä toteutettavista tutkimustehtävistä, Helsingin kaupunginorkesterin konserttitaltioinnista Musiikkitalosta sekä Kiasma-vierailusta.

Ohjeet taideretkeen osallistumisesta lähetetään kouluihin sähköpostitse syyslukukauden alussa. Materiaalit löytyvät koulujen käytössä olevalta Opehuone-sivustolta.

Tutustu vuoden 2022 Tokaluokkalaisten taideretken ympäristöaiheisista tehtävistä koostettuun videoon Kiasman YouTube-kanavalla.

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Tutustu aiemmin järjestettyihin Tokaluokkalaisten taideretkiin YouTubessa

Taidetestaajat

Kansallisgalleria on mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Hanke alkoi lukuvuonna 2017–18, ja se on tuonut Kansallisgallerian kolmeen museoon kymmeniätuhansia kahdeksasluokkalaista eri puolilta Suomea. Taidetestaajien museokäynneillä oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Taidetestaajat jatkuu lukuvuonna 2021–22. Kiasmassa taidetestaajaryhmät tutustuvat nykytaiteeseen ja museon näyttelyihin osallistavien ja keskustelevien menetelmien avulla.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen valtio rahoittavat ja Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Kansallisgalleria järjestävät Taidetestaajien vierailut.

Lue lisää Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmasta