Kolme lasta katsoo tauluja.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Tokaluokka­laisten taideretki ja Taidetestaajat

Tokaluokkalaisten taideretki ja Taidetestaajat-hanke ovat tarjonneet jo kymmenille tuhansille peruskoulun 2.- ja 8.-luokkalaisille sukelluksen nykytaiteeseen.

Tokaluokkalaisten taideretki

Tokaluokkalaisten taideretki 2021

Helsingin juhlaviikot kutsui yhteistyössä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupunginorkesterin ja Musiikkitalon kanssa kaikki toisen kouluvuotensa syksyllä 2021 aloittaneet Helsingin kaupungin koulujen oppilaat opettajineen Tokaluokkalaisten taideretkelle syksyllä 2021. Taideretki toteutettiin Kiasman taidepajoina kouluilla ja Helsingin kaupunginorkesterin striimattuna Kuiskaajan aaria -konserttina.

Taideretki on monitaiteinen kokemus, jossa syksyllä 2021 tutkittiin sanataidetta ja musiikkia. Taideretken tavoitteena on avata uusia ovia taiteeseen ja kulttuuriin, ja tarjota yhdenvertainen mahdollisuus taide-elämyksiin kaikille helsinkiläisille tokaluokkalaisille ja heidän opettajilleen.

Runoilija Aura Nurmi toteutti taidepajoissa kerätystä materiaalista yhteisrunon. Katso video runosta.

Tutustu aiemmin järjestettyihin Tokaluokkalaisten taideretkiin Youtubessa

Taidetestaajat

Kansallisgalleria on mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Hanke alkoi lukuvuonna 2017–18, ja se on tuonut Kansallisgallerian kolmeen museoon kymmeniätuhansia kahdeksasluokkalaista eri puolilta Suomea. Taidetestaajien museokäynneillä oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Taidetestaajat jatkuu lukuvuonna 2021–22. Kiasmassa taidetestaajaryhmät tutustuvat nykytaiteeseen ja museon näyttelyihin osallistavien ja keskustelevien menetelmien avulla.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen valtio rahoittavat ja Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Kansallisgalleria järjestävät Taidetestaajien vierailut.