Pekka ja Teija Isorättyä, Nature Morte, 2017. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Kokoelmat

Kiasman tehtäviin kuuluu paitsi esittää nykytaidetta myös kerätä ja tallentaa sitä. Kiasman taidekokoelmat ovat osa Kansallisgallerian kokoelmia ja siten tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Kiasman kokoelmat

Kiasman kokoelmiin kuuluu tällä hetkellä 8800 teosta lähes 1000 taiteilijalta. Kokoelmiin hankitaan vuosittain noin 60 – 100 uutta teosta. Nykytaiteen museo kerää ensisijaisesti suomalaisia ja lähialueiden nykytaiteen teoksia.

Kasvava määrä taidetta tehdään suoraan nettiin, sosiaaliseen median kanaviin, blogialustoille tai esimerkiksi mobiilisovelluksiksi. Kiasma Online Art -sivustolta löydät Kiasman verkkotaiteen kokoelman.

Tutustu verkkotaiteeseen Kiasma Online Art -sivustolla

Kuinka kokoelma kasvaa?

Teoksia ostetaan erilaisista nykytaiteen näyttelyistä, gallerioista ja suoraan taiteilijoilta. Kiasma kartuttaa kokoelmiaan myös tuottamalla uusia teoksia. Kiasman taidehankintoja käsittelee hankintalautakunta, johon kuuluu Kiasman asiantuntijoita ja kaksi ulkopuolista taiteilijajäsentä.

Tutustu hankintaperusteisiin ja vuoden 2022 teoshankintoihin

Kiasma saa teoksia myös lahjoituksina. Kiasman kokoelman merkittävimpiä lahjoituskokonaisuuksia ovat:

Lue lisää lahjoituskokoelmista ja kokoelmalahjoittajista

Missä teoksia näkee?

Kiasmassa kokoelmien teoksia esitellään vaihtuvissa kokoelmanäyttelyissä. Teoksia on esillä myös muiden museoiden järjestämissä näyttelyissä. Teoslainausten tavoitteena on saada Kiasman kokoelmissa olevia teoksia mahdollisimman laajan yleisön nähtäväksi kotimaassa ja ulkomailla. Kokoelmateokset löytyvät myös verkosta.

Tutustu teoksiin Kansallisgallerian kokoelmat -sivustolla

Tietoa teoslainoista

Tutkimus

Museon kokoelmasta tehdään myös tutkimusta. Tutkimusartikkeleja julkaistaan Kiasman kokoelmanäyttelyiden yhteydessä ilmestyvissä näyttelykirjoissa. Kirjat ovat myynnissä museokaupassa Kiasmassa ja Kansallisgallerian museoiden verkkokaupassa Museoshopissa.

Voit tutustua julkaisuihin myös museon viidennessä kerroksessa sijaitsevassa Kiasma-kirjastossa. Kiasma-kirjastossa voit asioida maksutta. Ilmoittaudu kirjastoon museon aulassa sijaitsevalla infotiskillä.

Katso Kiasma-kirjaston aukioloajat ja palvelut

Vieraile Museoshopissa

FNG Research on englanninkielinen digitaalinen tutkimusjulkaisu, jonka artikkelit käsittelevät Kansallisgallerian kokoelmissa ja museoissa tehtävää tutkimusta.

Lue tutkimuksestamme FNG Reasearch-sivustolla

Lue lisää kokoelmasta

Katso kaikki uutiset ja blogit