Kiasman kokoelmat
Kiasman kokoelmiin kuuluu tällä hetkellä 8800 teosta lähes 1000 taiteilijalta. Kokoelmiin hankitaan vuosittain noin 60 – 100 uutta teosta. Nykytaiteen museo kerää ensisijaisesti suomalaisia ja lähialueiden nykytaiteen teoksia.
Kasvava määrä taidetta tehdään suoraan nettiin, sosiaaliseen median kanaviin, blogialustoille tai esimerkiksi mobiilisovelluksiksi. Kiasma Online Art -sivustolta löydät Kiasman verkkotaiteen kokoelman.
Kuinka kokoelma kasvaa?
Teoksia ostetaan erilaisista nykytaiteen näyttelyistä, gallerioista ja suoraan taiteilijoilta. Kiasma kartuttaa kokoelmiaan myös tuottamalla uusia teoksia. Kiasman taidehankintoja käsittelee hankintalautakunta, johon kuuluu Kiasman asiantuntijoita ja kaksi ulkopuolista taiteilijajäsentä.
Katso hankintaperusteet ja lista vuoden 2022 hankinnoista
Kiasma saa teoksia myös lahjoituksina. Kiasman kokoelman merkittävimpiä lahjoituskokonaisuuksia ovat:
- Kouri-kokoelma
Kokoelman Kiasmalle lahjoitti Opetusministeriö, ja sen on kerännyt Pentti Kouri. - Porkkana-kokoelma
- Seppo Fräntin kokoelma
- Kalervo Palsan teokset
Kokoelman Kiasmalle lahjoitti Maj-Lis Pitkänen.
Missä teoksia näkee?
Kiasmassa kokoelmien teoksia esitellään vaihtuvissa kokoelmanäyttelyissä. Teoksia on esillä myös muiden museoiden järjestämissä näyttelyissä. Teoslainausten tavoitteena on saada Kiasman kokoelmissa olevia teoksia mahdollisimman laajan yleisön nähtäväksi kotimaassa ja ulkomailla. Kokoelmateokset löytyvät myös verkosta.
Syvenny ja tutki
Museon kokoelmasta tehdään myös tutkimusta. Tutkimusartikkeleja julkaistaan Kiasman kokoelmanäyttelyiden yhteydessä ilmestyvissä näyttelykirjoissa. Kirjat ovat myynnissä Kiasma-kaupassa ja museon verkkokaupassa Museoshopissa.
Voit tutustua julkaisuihin myös museon viidennessä kerroksessa sijaitsevassa Kiasma-kirjastossa. Voit asioida Kiasma-kirjastossa maksutta. Ilmoittaudu kirjastoon museon aulassa sijaitsevalla infotiskillä.
Vieraile Museoshop-verkkokaupassa
Katso Kiasma-kirjaston aukioloajat
FNG Research on englanninkielinen digitaalinen tutkimusjulkaisu, jonka artikkelit käsittelevät Kansallisgallerian kokoelmissa ja museoissa tehtävää tutkimusta.