Verket Olydnadsskolan på Kiasma är en riktig skola, men också en metafor för hela utställningen som samtidigt är en översikt över Jani Leinonens (f. 1978) produktion till idag. Som lärare i skolan har Leinonen bjudit in Li Andersson, Karri ”Paleface” Miettinen, Riku Rantala & Tunna Milonoff, Marjaana Toiviainen och gatukonstnären Sampsa.
Jani Leinonen utmanar oss att ifrågasätta såväl konstens och politikens som skolvärldens strukturer och verksamhetsmodeller. Han är en ny typ av offentlig konstnär som i sin konst utnyttjar både mediernas verksamhetsmetoder, offentligheten och de sociala medierna.
Jani Leinonen har använt varumärkesfigurer i flera av sina verk, för att fästa vår uppmärksamhet vid de multinationella bolagens verksamhetsmekanismer och produktionsprocesser, samt vid reklamens strategier. I Leinonens bildspråk framträder varumärkesmaskotarna som lärare i skolan och övergår från sin roll som reklammarionetter till att vara aktivister som lär ut civil olydnad.
”Det finns produkter för alla ideologier (…) Produkterna och de varumärken de representerar spelar en otroligt stor roll i våra liv, därför är det intressant att använda dem i konsten, att ta dem i konstens bruk och använda dem för att berätta egna historier, sådana som företagen inte berättar”, konstaterar Leinonen.
Jani Leinonen har under hela sin karriär vid sidan av traditionella tekniker använt också andra sätt att verka som konstnär. Han arrangerar situationer och evenemang, dit han bjuder in människor både för att skapa tillsammans med honom själv och för att delta.