Bild: Finlands Nationalgalleri / Pirje Mykkänen.

Barnens Kiasma

Välkommen till Kiasma i sällskap med barn! Det finns mycket att utforska och förundra sig över i samtidskonsten, för alla åldrar. På den här sidan hittar du tips för ett lyckat museibesök tillsammans med barn, samt information om Kiasmas tjänster för den som rör sig i sällskap med barn.

Upplev Kiasmas utställningar tillsammans med barnen

Det går bra för barn och vuxna att uppleva Kiasmas utställningar tillsammans. Vissa konstverk kan vara spännande, och riktigt alla konstverk är inte nödvändigtvis lämpliga för barn. Det finns ändå alltid något att se som kan rekommenderas också för de minsta. Personalen hjälper gärna till.

Nedan ser du våra rekommendationer för de utställningar som visas just nu.

Rekommendationer för utställningen Kompasskurs norr

Utställningen Kompasskurs norr lämpar sig utmärkt för att utforskas tillsammans med barn. Om du kommer till utställningen tillsammans med ett barn kan ni till exempel se följande verk på våning 3 tillsammans:

Mia Hamari: Harflicka, 2016
I figuren förenas ett djur och en människa. Kommer du på några andra figurer i sagor eller spel där ett djur och en människa förenas? Titta noga, hurdan är den här figuren? Vad kunde den tänkas berätta?

Maaria Wirkkala: Found a mental connection 2, 1998
Konstnären har försökt förstå hur också en stor grupp består av individer, speciella typer och personer. Hurdana varelser och situationer hittar du i verket då du tittar på olika delar av det?

Marja Pirilä: Camera obscura / Alvar & Eerik och Camera obscura / Ella, Rovaniemi, 2013
Bilderna har gjorts genom att konstnären har mörklagt rummet och lämnat bara ett litet hål för ljuset att tränga in. Då speglas landskapet utanför upp och ner inne i rummet. Hurdan är stämningen i bilderna? Vad fångar din uppmärksamhet i dem?

Petri Eskelinen: Havets mekanik, 2012
Konstnären har tillverkat ett maskineri som skapar en känsla av att färdas på havet. Hur känns det i kroppen då du betraktar verket? Konstnären är också intresserad av att forska om havet, har du själv någon gång försökt undersöka havet eller vatten?

Marja Helander: Trambo, 2014
I videofilmen släpar en samisk kvinna en studsmatta på ett fjäll. Studsmattan är en hänvisning till nutiden. Vad kommer du att tänka på då du ser videon? Hur månne den som hoppar på studsmattan känner sig?

Evenemang för barn

Tjänster för den som rör sig med barn

På bottenvåningen i Kiasma finns följande tjänster:

  • Barnvagnsparkeringen finns under rampen i entréhallen.
  • Skötrummet ligger bredvid garderoben.
  • I Kiasma Café finns en mikrovågsugn där man kan värma babymat då man besöker caféet.

Vanliga frågor

Var kan jag amma?

Vi ber dig att inte äta, dricka eller amma i utställningssalarna.

Fridsamma platser för amning finns bl.a. på bottenvåningen och på avsatserna mellan utställningsvåningarna. Personalen hjälper gärna. Det finns också ett rum bredvid garderoben där man kan amma och mata spädbarn.

Har ni egen vägkost med er? Fråga personalen om var ni kan äta den.

Kan man ta med barnvagn på utställningarna?

Man kan ta med barnvagn på utställningarna. I Kiasmas garderob kan man också låna lätta barnvagnar. Barnvagnsparkeringen finns i entréhallen, under rampen.

Obs. Det finns begränsat med utrymme för barnvagnar i Kiasma Café. Personalen hjälper gärna.

Varför får man inte röra konsten?

En liten beröring känns inte som så mycket, men också på rena händer finns det fett som med tiden skadar konstverken. Rör er lugnt på museet och håll ett säkerhetsavstånd på några tiotal centimeter till verken. På det sättet bevaras verken till allas glädje.

Läs fler svar på vanliga frågor