Jani Leinonen

Tottelemattomuuskoulu

Jani Leinonen haastaa meidät kyseenalaistamaan niin taiteen, politiikan kuin koulumaailman rakenteita ja toimintatapoja.

  • 4.9.2015–31.1.2016

Tottelemattomuuskoulu-teos Kiasmassa on oikea koulu, mutta myös metafora koko näyttelylle, joka on katsaus Jani Leinosen (s. 1978) tähänastiseen tuotantoon. Koulun opettajiksi rehtori Leinonen on kutsunut Li Anderssonin, Karri ”Paleface” Miettisen, Riku Rantalan & Tunna Milonoffin, Marjaana Toiviaisen sekä katutaiteilija Sampsan.

Jani Leinonen haastaa meidät kyseenalaistamaan niin taiteen, politiikan kuin koulumaailman rakenteita ja toimintatapoja. Hän hyödyntää taiteessaan sekä median toimintatapoja, julkisuutta että sosiaalista mediaa.

Leinonen on käyttänyt erilaisia brändihahmoja useissa teoksissaan ja on näin kiinnittänyt huomiomme ylikansallisten yhtiöiden toimintamekanismeihin ja tuotantoprosesseihin, sekä mainonnan strategioihin. Leinosen kuvastossa brändimaskotit esiintyvät koulun opettajina ja siirtyvät mainosmarionetin roolista mediakriittisyyttä ja kansalaistottelemattomuutta opettaviksi aktivisteiksi.

”Tuotteita löytyy kaikkia ideologioita varten (…) Tuotteilla ja niitä edustavilla brändeillä on hirveän iso osa elämässämme, siksi niitä on kiinnostava käyttää taiteessa, ja ottaa niitä taiteen käyttöön ja kertoa niillä omia tarinoita, sellaisia, mitä yritykset eivät kerro,” toteaa Leinonen.

Perinteisten tekniikoiden lisäksi Jani Leinonen on koko uransa ajan käyttänyt toisenlaisia tapoja toimia taiteilijana. Hän järjestää tilanteita ja tapahtumia, joihin kutsuu ihmisiä sekä tekijöiksi rinnalleen että osallistumaan.