Together

Toppnamnen inom finländsk samtidskonst, design och mode möts i utställningen Together.

  • 16.5.–7.9.2014

Toppnamnen inom finländsk samtidskonst, design och mode möts i utställningen Together. Den gränsöverskridande utställningen som sätts upp av Marimekko och Kiasma öppnar nya perspektiv på konstens och designens värld.

Kiasma har under årens lopp i många utställningar tagit upp och granskat gränsytorna mellan samtidskonsten och andra konstformer, som musik, design och serier. Även Marimekko har på ett fördomsfritt sätt kombinerat sin design med bland annat modern dans, balett och samtidskonst. Nu har Marimekko och Kiasma öppnat ett gemensamt forum där designer och samtidskonstnärer kan arbeta tillsammans. Bryggan mellan samtidskonstnärerna och Marimekkos formgivare, produktion och material ger deltagarna fria händer och förutsättningar för att skapa något nytt och intressant.

De 16 inbjudna konstnärerna och designerna har alla en långvarig relation till Kiasma eller Marimekko. De har fått fria händer att skapa ett verk för utställningen, själva eller tillsammans med andra deltagare, enligt eget val. En del av konstnärerna har utnyttjat Marimekkos material och produktionsprocesser på nya sätt, en del har fördjupat sig i de inspirationskällor som förenar såväl produktdesignerns som konstnärens arbete. Alla har skapat ett nytt verk specifikt för Kiasma och dess utställningslokaler.

I utställningen deltar Jenni Hiltunen, Erja Hirvi, Maija Louekari, Aino-Maija Metsola, Tiina Mielonen, Teresa Moorhouse, Tommi Musturi, Noora Niinikoski, Tuula Pöyhönen, Sami Ruotsalainen, Aamu Song & Johan Olin, Anu Tuominen, Jenni Tuominen, Timo Vaittinen och Hanna Vihriälä. I flera av deltagarnas utbildning, arbetserfarenhet och produktion kombineras designens, formgivningens och bildkonstens olika områden. På den mångsidiga utställningen visas bland annat målningar, fotografier, skulpturer, installationer och keramik.