URB17: Biniyam. Kuva: Simo Karisalo

URB-festivaali

URB on Kiasma-teatterin tuottama, jo vuodesta 2000 lähtien järjestetty vuosittainen kaupunkitaiteen ja -kulttuurin festivaali, joka esittelee jatkuvasti muuttuvan kaupunki- ja nuorisokulttuurin vaikutusta nykytaiteen eri muotoihin.

Ajankohtaista

Mikä URB on?

URB tekee tilaa keskeneräisyydelle, mahdollistaa kokeiluja sekä yhdistää yhteisöjä, taiteilijoita ja toimijoita. Festivaalin tapahtumat levittäytyvät museosta ja teattereista erilaisiin kaupunkitiloihin, kysyen millä ehdoilla ja kenelle taide voi olla olemassa.

Festivaalin ohjelmisto koostuu nuorten kotimaisten tekijöiden kantaesityksistä, kansainvälisistä vierailuista sekä residensseistä, demoesityksistä, taiteilijatapaamisista ja työpajoista, jotka valottavat taiteen tekemisen prosesseja.

Kuvia URB-festivaaleilta

Tekijät

Yhteystiedot

Sähköposti: urb@urb.fi

Jonna Strandberg, Vastaava tuottaja / Kiasma-teatteri
jonna.strandberg@kiasma.fi

Sara Hirn, tuottaja / BEPART EU-projekti
+358 (0)50 348 0782, sara.hirn@kiasma.fi

Yilin Ma, Tuottaja / URB 23
+358 (0)40 524 2849

Sanni Pajula, Viestintä ja lipunmyynti
+358(0)40 725 3819, sanni.pajula@kiasma.fi

Tutustu Kiasma-teatteriin

EU-projekti: BE PART

URB-festivaali on mukana osallistaviin taiteisiin liittyvässä BE PART – Art BEyond PARTicipation -projektissa, joka on Luovan Euroopan tukema nelivuotinen yleisöjä ja organisaatioita osallistava ohjelma. Tässä yleisön ja organisaatioiden kehitysprojektissa on mukana yhteensä kymmenen EU maista tulevaa ja EU:n ulkopuolista kumppania: hankkeen pääpartneri on Santarcangelo dei Teatri Italiasta, muut osallistujat ovat Artsadmin ja Scottish Sculpture Workshop Iso-Britanniasta, Kunstencentrum Vooruit Belgiasta, Homo Novus -festivaali Latviasta, Festival de Marseille Ranskasta, City of Women Sloveniasta, L ’ art Rue Tunisiasta sekä A Sense of Cork Mid-summer Arts Festival Irlannista.

BE PART pyrkii luomaan eurooppalaista verkostoa yhdessä taiteilijoiden ja organisaatioiden kanssa, edistäen uudenlaisia taiteen luomisen ja liikkuvuuden lähestymistapoja sekä rakenteita. Yhtenä tarkoituksena on osallistaa paikallisia yhteisöjä sekä marginaalisempia ryhmiä. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja levittää taiteellista kanssatekijyyttä sekä aitoa mahdollisuutta luoda yhteisiä taideprojekteja. Perimmäisenä päämääränä on saada aikaan todellisia muutoksia sekä taiteenteon että kansalaisyhteiskunnan saralla, edistämällä avoimuutta ja osallisuutta tämänhetkisessä epävarmassa ja jakavassa poliittisessa ilmapiirissä, sekä sosiaalisessa- ja ekologisessa ympäristössä.

Projekti toteutetaan vuosina 2020-2024.

Kaikki festivaalit