Usein kysyttyä

Museossa

Mihin pääsylippuklipsi pitää kiinnittää?
Pääsylippuklipsi kiinnitetään näkyvään paikkaan, sillä on tärkeää, että näyttelyvalvojat näkevät klipsin helposti.

Saako ottaa valokuvia tai videokuvata?
Omaan yksityiseen käyttöön saa kuvata. Tekijänoikeuksien takia muuhun kuvaukseen tarvitaan kuvauslupa Kiasman viestintäosastolta, kiasmaviestinta@kiasma.fi.

Saako piirtää?
Luonnostelu ja piirtäminen ovat täysin sallittuja. Jos tarvitset piirustusalustaa, niitä saa narikasta lainaksi veloituksetta.

Täytyykö jättää takit naulakkoon?
Paksut ja märät takit täytyy jättää naulakkoon, muuten takit saa pitää mukana.

Miksi reppua ei saa viedä museoon?
Teosturvallisuussyistä. Kääntyessä reppu saattaa vahingossa osua taideteoksiin. Kiasman henkilökunnan tehtävä on varmistaa, että näyttelyjen teokset säilyvät vahingoittumattomina.

Maksaako narikka mitään?
Narikka on ilmainen.

Saako museossa juoda ja syödä omia eväitä?
Näyttelysaleissa ei saa juoda tai syödä teosturvallisuussyistä. Jätäthän vesipullon narikkaan. Jos tarvitset juomaa näyttelyvierailun aikana esimerkiksi terveyssyistä, kysy neuvoa henkilökunnalta.

Milloin Kiasmaan on ilmainen sisäänpääsy?

Ilmaispäiviä ei toistaiseksi järjestetä koronatilanteesta johtuen.

Alle 18-vuotiaat pääsevät Kiasman näyttelyihin aina ilmaiseksi. Lue lisää Kiasman lipunhinnoista.

Miksi täytyy maksaa täysi maksu vaikka osa museosta on kiinni?
Kiasman näyttelytoiminta perustuu vaihtuviin näyttelyihin, ja sen vuoksi ei ole tavatonta, että joitakin näyttelytiloja on suljettuna vaihtojen takia. Yhdessäkin näyttelyssä on kuitenkin paljon nähtävää ja koettavaa, ja itse Kiasma-rakennus on merkittävä arkkitehtuurikohde. Jos useita näyttelykerroksia on kiinni, saa normaalihintaisesta pääsylipusta alennuksen.

Kiasman toiminta

Miksi Kiasmalla ei ole pysyvää kokoelmanäyttelyä?
Kiasman toiminnan perusmuotoina ovat vaihtuvat näyttelyt ja kokoelmien kartuttaminen, tutkimus ja niiden monipuolinen esittely. Kiasman kokoelmia esitellään vaihtuvissa kokoelmanäyttelyissä.

Miten nykytaide määritellään Kiasman kohdalla?
Kiasman perustoimintaan kuuluvat taideilmiöt 1970-luvulta tähän päivään. Kokoelmiin hankitaan näyttelytoimintansa vuonna 1970 ja sen jälkeen aloittaneiden taiteilijoiden teoksia. Tästä syystä Kiasma on nykytaiteen – ei modernin taiteen – museo. Valtion taidemuseon modernin taiteen toiminta on sijoitettu Ateneumiin.

Miksi Kiasmassa on niin vähän tauluja?
Nykytaiteen tekniikat ovat moninaisia. Näyttelyissä on esillä taulujen lisäksi esimerkiksi mediataidetta ja installaatioita.

Kuinka paljon teoksia on Kiasman kokoelmissa?
Kiasman kokoelmissa on yli 8500 teosta.

Kuka päättää mitä teoksia Kiasmaan hankitaan?
Päätökset tekee hankintalautakunta, johon kuuluu Kiasman ammattilaisten lisäksi taiteilija- ja kriitikkojärjestöjen edustajia. Teoksia valitaan erilaisin kriteerein, joita ovat esimerkiksi teoksen, taiteilijan tai esiteltävän ilmiön merkitys Suomen taide-elämässä tai taiteen kehityksessä yleisesti.

Kiasma-teatteri

Mitä on nykyteatteri?
Nykyteatteri on useimmiten ihan vain teatteria. Jos ajatellaan, miten nykyteatteri eroaa perinteisemmästä draamateatterista, niin nykyteatterissa etsitään enemmän uusia muotoja. Voikin ajatella, että nykyteatteri on ennen kaikkea pyrkimys määritellä aina uudelleen, mitä teatteri voisi olla.

Nykyteatteri-termiä on käytetty yleiskäsitteenä useille erilaisille esityksille ja esitystyyleille, mutta esitystaide on joltain osin syrjäyttämässä tätä käsitettä. Toisaalta voi ajatella, että esitystaide on yksi nykyteatterin muodoista tai alakäsitteistä.

Miksi nykyteatterissa ollaan niin usein alasti?
Ruumiillisuus ja sen käsitteleminen on tärkeä osa nykyteatteria, tämä lienee yksi syy siihen, miksi esiintyjät nähdään joissakin esityksissä alastomina. Toisaalta vastauksia on varmasti yhtä monta kuin esityksiä, eli jokaisesta esityksestä löytyy omat syynsä.

Rakennus ja arkkitehtuuri

Milloin Kiasma on avattu?
Kiasma on avattu 30.5.1998.

Kuka on suunnitellut Kiasman?
Kiasman on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl.

Mitä Kiasman rakentaminen maksoi?
Noin 38 miljoonaa euroa.

Mitä sana Kiasma tarkoittaa?
Kiasma tarkoittaa esimerkiksi hermojen tai nivelsiteiden risteämistä sekä vastinkromosomien kietoutumista toisiinsa.

Kuka Kiasman omistaa?
Kiasma on osa Suomen Kansallisgalleriaa.

Miksi Kiasmaa ei suunnitellut suomalainen arkkitehti?
Nykytaiteen museon suunnittelemiseksi julistettiin arkkitehtikilpailu syksyllä 1992. Kilpailu oli avoin Pohjoismaista ja Baltiasta kotoisin oleville arkkitehdeille. Kutsuttuina mukana kilpailussa oli viisi kansainvälisesti tunnustettua arkkitehtia. Vuonna 1993 valittiin kilpailuun osallistuneen 516 työn joukosta toteutettavaksi yhdysvaltalaisen Steven Hollin ehdotus. Arkkitehdit osallistuivat kilpailuun nimimerkeillä, joten valitsijaraati ei tiennyt heidän kansallisuuksiaan.