Alakouluille

Opeinfot ja koulutukset

Ilmoittaudu mukaan opettajien ja varhaiskasvattajien sähköpostilistalle.
Liity sähköpostilistalle!

Tilattavat opastukset

Opastuksella saa nykytaiteesta enemmän irti. Opastettu kierros auttaa avaamaan nykytaiteen teemoja ja syventää näyttelykokemusta. Opastukset suunnitellaan kunkin ryhmän toiveiden mukaisesti. Koululaisryhmille on tarjolla useita opastusmuotoja. Kysy lisää myyntipalvelusta!

Varaa opastus

Ryhmäkoko 1–10 hlöä elokuussa, syyskuusta alkaen 1–25
Kesto noin tunnin.
Hinta arkisin 70 euroa/ryhmä (ei erillistä sisäänpääsymaksua)

Opastuskielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja venäjä.

Varaukset Kansallisgallerian myyntipalvelusta:
0294 500 500 (ma–pe klo 10–14) ja myynti@kansallisgalleria.fi

Opastukset tulee tilata mieluiten viikkoa aiemmin. Opastuksen voi perua veloituksetta viikkoa ennen opastusta. Perumattomista opastuksista veloitetaan normaalin opastuksen hinta.

Ilman opastusta tulevat ryhmät

Päiväkoti- ja koululaisryhmän tulosta pyydetään ilmoittamaan etukäteen Kiasman infoon p. 0294 500 501 (avoinna museon aukioloaikoina) tai info@kiasma.fi, vaikka ryhmä ei ottaisikaan opasta.

Toivomme, että ryhmän mukana on vähintään yksi aikuinen 25 oppilasta kohti. Kulkekaa Kiasmassa yhdessä. Opettaja on vastuussa oppilaistaan koko vierailun ajan.

Tehtäviä ja vinkkejä

Nykytaidetta tutkimalla ja sen tekemisen tapoja käyttämällä voi oppia:

  • mitä ja millaista nykytaide on
  • asioista ja ilmiöistä, joita taide käsittelee
  • itsestä ja muista ihmisistä; ajattelutavoista, mielipiteistä, kokemuksista

Nykytaide on monille uusi tuttavuus. Sen parissa on hyvä soveltaa aiemmin opittua. Taiteilijat konkretisoivat teoksiin kokemuksia, havaintoja ja ajatuksia, omia tai toisten. Myös teosten tarkastelu on havaintojen tekemistä, ajatusten ja kokemusten pohtimista ja jakamista. Taiteen tekeminen ja tarkastelu ovat tutkimista ja tutkivaa oppimista. Nykytaiteen äärellä on hyvä soveltaa myös ilmöpohjaisen oppimisen periaatteita.

Nykytaiteesta voi olla eri mieltä. Sen äärellä on hyvä harjoitella ajattelu- ja arviointitaitoja, pohtia omia ja toisten arvoja sekä ennakkokäsityksiä taiteesta ja sen käsittelemistä ilmiöistä. Perinteisten taiteen muotojen rinnalle tulleet uudet tekemisen tavat ovat muilta elämän alueilta tuttuja. Myös teosten sisällöt ovat maailmasta, jossa itse elämme. Nykytaide linkittyy eri oppiaineisiin, oppilaan omaan elämismaailmaan ja koulussa käsiteltäviin asioihin.

Vinkkejä nykytaiteen tarkasteluun, opettajille ja vanhemmille (pdf)

Nykytaideoppi-tehtäväpaketti

Nykytaideoppi-tehtäväpaketti tarjoaa lähestymistapoja oppimiseen taiteen avulla. Tehtäviä voi hyödyntää kaikissa Kiasman näyttelyissä. Materiaali sisältää vinkkejä työskentelyyn sekä koululla että museossa. Tehtävissä yhdistyvät monien oppiaineiden sisällöt ja tavoitteet.

Tulostettavaa oppilaan vihkoa voi käyttää tehtävien ohella tai omatoimisen työskentelyn tukena. Tulosta materiaali kaksipuoleisena vaaka-arkille.

Opettajan opas: ekakertalaisen nykytaideoppi (pdf)

Opettajan opas: konkareiden nykytaideoppi (pdf)

Nykytaideoppi: oppilaan tehtävävihko (pdf)