Vuoden nykytaiteen ystävä

Kiasman Ystävät ry:n hallitus nimeää vuosittain Vuoden nykytaiteen ystävän. Tunnustuksella halutaan kunnioittaa ja kiittää sellaista toimijaa, joka on merkittävällä tavalla edistänyt nykytaiteemme monimuotoisuutta. Palkintona on taiteilija Pertti Kekaraisen (s. 1965) teos Ovi.

Vuoden nykytaiteen ystävä 2018 on Ari Tolppanen

Ari Tolppasen kiinnostus visuaalisuuteen lähti liikkeelle 1970-luvun lopulla popular arthouse-elokuvista ja laajentui taideharrastukseksi 1980-luvun alkupuolella. Vaikka Tolppasen alkuperäisenä päämääränä ei ollut keräileminen, taidetta on vuosien aikana kerääntynyt merkittäväksi kokoelmaksi asti.

Kiasman ystävät haluavat erityisesti kiittää Ari Tolppasta nykytaiteen asian aktiivisesta ajamisesta yritysmaailmassa. Hänellä on ollut ratkaiseva rooli mm. taiteen tuomisessa toimistoihin ja siinä, että hotelliryhmä Kämp Collection Hotels Oy on ottanut taiteen hotelleissaan vahvasti huomioon sekä uniikkien teosten esittämisen että yleisen pääkaupunkiseudun kuvataidetarjonnasta tiedottamisen kautta. Huomionarvoista on myös Tolppasen merkittävä rooli muiden kulttuurihankkeiden mahdollistajana.

Tolppanen on Capman Oyj:n hallituksen jäsen ja Kämp Collection Hotels Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Elämäntyö nykytaiteen puolesta

Kiasman ystävät ry:n hallitus haluaa kunnioittaa ja kiittää Elämäntyö nykytaiteen puolesta -tunnustuksella sellaista toimijaa, joka on edistänyt nykytaiteen näkyvyyttä, arvostusta ja vaikuttavuutta pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Tunnustus on samalla huipennus ja loppupiste vuodesta 1997 lähtien jaetulle Vuoden nykytaiteen ystävä -tunnustukselle. Palkintoon kuuluu taiteilija Pertti Kekaraisen (s.1965) uniikki teos ”Kaj ja Rafaela” ja kunniakirja.

Elämäntyö nykytaiteen puolesta -tunnustuksen saavat Kaj Forsblom ja Rafaela Seppälä

Kiasman ystävät haluavat kiittää tunnustuksen saajia erityisesti heidän toimintansa monimuotoisuudesta ja siitä, kuinka he ovat galleria ja kokoelma -yhdistelmän kautta edesauttaneet merkittävällä tavalla suomalaisen taiteen ja kulttuurin elinvoimaisuutta ja näkyvyyttä kansainvälisesti. Kokoelma on elävä kokoelma, jonka teoksia lainataan näyttelyihin. Myös Kiasmassa kokoelmateoksia on nähty mm. Cream-näyttelyssä vuonna 2010.

Kaj Forsblomin pitkä, menestyksekäs ja kansainvälinen ura galleristina alkoi jo vuonna 1977. Vuonna 2010 eurooppalaisten gallerioiden liitto (FEAGA) palkitsi Forsblomin ensimmäisenä pohjoismaisena galleristina European Gallery Award -elämäntyöpalkinnolla. Forsblomin laajojen kansainvälisten verkostojen ansiosta toteutui mm. Suomi taide-design esittely ArtParis+Guests 2010-messuilla. Niin ikään Forsblomin ansiosta suomalaiset galleristit saivat kutsun esiintyä ARCOmadrid 2014 -taidemessuilla. Kaj Forsblom on myös kuratoinut ja järjestänyt lukuisia erityisnäyttelyitä sekä toiminut neuvojana merkittäville keräilijöille.

Rafaela Seppälän lukuisiin taidealan luottamustoimiin on kuulunut Kiasman ystävien hallituksen jäsenyys, Kiasma Tukisäätiön perustajajäsenyys ja sen ensimmäisenä puheenjohtajana toimiminen sekä varapuheenjohtajuus Guggenheim Helsinki -säätiössä. Seppälä on nykyään Kansallisgallerian säätiön hallituksen jäsen sekä pörssiyhtiö Sanoma Oyj:n hallituksen pitkäaikainen jäsen.

Vuoden nykytaiteen ystävä -tunnustuksen saajat vuodesta 1997 lähtien

2018 Ari Tolppanen
2017 Seppo Fränti
2016 Galleria Huuto / Mehiläispesä ry
2015 Heikki Laaksonen
2014 Lars Swanljung
2013 Timo Miettinen
2012 Raini ja Raimo Heino
2011 Otso Kantokorpi
2010 Lars-Göran Johnsson
2009 Pirkko Pasanen
2008 Anne-Maj Salin
2007 Seppo Seitsalo
2006 Vexi Salmi
2005 Päivi Karttunen
2004 Mäntän Kuvataideviikot
2003 presidentti Tarja Halonen
2002 kulttuurimakasiiniohjelma Arthur
2001 Pentti Kouri
2000 Aune Laaksonen
1999 Ann-Mari Arhippainen
1998 Leena Peltola
1997 Pekka Korpinen

Vuosina 1997 – 2017 palkintona oli taiteilija Jan-Erik Anderssonin (s.1954) Rakkauden nuoli -pienoisveistos ja kunniakirja.