Kiasman aita – Timo Vaittinen

Taiteilija Timo Vaittinen toteuttaa teoksen Kiasman Kansalaistorin puoleiseen työmaa-aitaan syksyllä 2018. Vaittisen teos NGTH koostuu aitaan kiinnitettävistä julisteista.

Teos mukailee julkisessa tilassa näkyviä tapahtumajulisteita. Vaittisen teoksista puuttuu kuitenkin teksti – hänen kielensä on visuaalista. Siinä yhdistyvät klubien, keikkojen ja kaupunkitapahtumien mainosjulisteiden muodot, populaarikulttuurin kuvasto sekä abstraktin taiteen perinne. Vaittinen kiinnittää itse huomiota kaupungissa yhä harvemmin näkyviin tapahtumamainoksiin ja omaehtoisen kaupunkitilan käytön vähenemiseen.

Julisteita on yhteensä kymmenen erilaista, ja ne liisteröidään työmaa-aitaan. Säälle ja ajan kulumiselle altis teos muuttuu, kun julisteita uusitaan tarpeen mukaan. Teos on esillä syyskuusta vuoden 2019 kesään asti.

Timo Vaittinen

Timo Vaittinen (s. 1976) on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija. Vaittinen työskentelee usean tekniikan keinoin; hänet tunnetaan maalauksista, videoista ja veistoksista. Yhteistä teoksille on ainesten – niin sisältöjen kuin tekniikoiden ja värien – yhdisteleminen.

Vaittinen poimii aineksia mystiikan kuvastoista ja vaikkapa new agesta. Taiteilijalle on tuttua niin modernismin perintö kuin fanikulttuurien kuva-aiheet. Vaittinen on teoksissaan yhtä lailla kiinni arkisessa kuvastossa ja tosielämässä kuin fantasimaailmassa. Usein lähtökohtana on fiktiivinen tarina. Kuvataideakatemiasta vuonna 2007 valmistuneen Vaittisen teoksia on useissa kotimaisissa taidekokoelmissa. Vaittinen on yksi helsinkiläisen SIC gallerian perustajajäsenistä.

Lasilankut uusitaan

Kiasman pohjoispääty ympäröidään työmaa-aidalla, sillä kuntotutkimusten ja asiantuntijaselvitysten perusteella rakennuksen Mannerheimintien puoleisen julkisivun lasilankut pitää uusia. Työstä vastaa Senaatti-kiinteistöt. Samalla kunnostetaan tontin salaojajärjestelmää ja Kiasman vesialtaan vedeneristyksiä. Lankkujen vaihtaminen ei vaikuta Kiasman ulkoarkkitehtuuriin. Työllä ei myöskään ole vaikutusta Kiasman aukioloaikoihin tai näyttelytoimintaan.