Tietoa Kiasmasta

Kiasma on nykytaiteen museo keskellä Helsinkiä ja osa Kansallisgalleriaa.

Kiasma tekee tunnetuksi ja kerää oman aikamme taidetta – sitä, mitä taiteilijat tekevät juuri nyt. Näyttelyiden lisäksi Kiasmassa järjestetään esityksiä ja tapahtumia. Kiasmassa on myös kirjasto, kauppa ja ravintola.

Kiasma on taiteen ja ihmisen kohtauspaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita. Jatkuva vuoropuhelu yleisön, ympäröivän yhteiskunnan ja taidemaailman kanssa kuuluu Kiasman arkeen.  Kiasma tarjoaa taide-elämyksiä ja uusia näkökulmia elämään. Kiasmassa ihastutaan, vihastutaan, hämmästytään, vaikututaan ja viihdytään.

Mitä Kiasma tarkoittaa?

Kiasma tarkoittaa esimerkiksi hermojen tai nivelsiteiden risteämiskohtaa sekä vastinkromosomien kietoutumista toisiinsa. Nimi symboloi hyvin nykytaiteen museon tehtävää: Kiasma on monenlaisten kohtaamisten paikka. Se on areena mielipiteiden vaihdolle sekä taiteen ja kulttuurin uudelleenmäärittelylle.

Osa Kansallisgalleriaa

Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma. Viime vuosina Kansallisgallerian muiseoissa on vieraillut lähes 800 000 ihmistä vuodessa.

Kiasman kulmilla

Kiasman kulmilla kertoo Kiasman alueen vaiheista. Eduskuntatalo, Lasipalatsi ja Postitalo kohosivat seudun maamerkeiksi 1930-luvulla. Vuonna 1960 tuhannet seurasivat marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan julkistamista. 1990-luvun puolivälissä nykytaiteen museon rakentaminen patsaan rinnalle kuumensi tunteita.

Nykyisin Kiasman ja Musiikkitalon ympäristö on urbaani kokoontumispaikka, joka tunnetaan skeittaajista, pyöräilijöistä, mielenosoituksista ja kulttuuritapahtumista.