Keräilijä Seppo Fränti.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Seppo Fräntillä on keräilijän sydän

Jos Seppo Fräntiä pitäisi kuvailla lyhyesti, tulisi ensimmäisenä mieleen rakkaus taiteeseen ja kaukokaipuu. Molemmat ovat seuranneet häntä läpi elämän. Kaukokaipuu johti miehen vaarallisillekin vesille, rakkaus taiteeseen taas kasvoi elämäntyöksi, joka on nyt nähtävillä näyttelyssä Hullu rakkaus – Seppo Fräntin kokoelma Kiasmassa.

”Keräileminen on ollut minulle elämänaikainen tehtävä.”

Seppo Fränti kasvoi Nurmossa, Etelä-Pohjanmaalla. Keräilyharrastus alkoi jo lapsena. Nuori poika keräsi käpyjä ja tyhjiä pulloja, joista sai lähikaupasta hieman taskurahaa. Yksi keräilykohde olivat filmitähtien kuvat. Piirtäminen kiinnosti, ja Fränti sai töistään tunnustusta. Hän pyrki Taideteolliseen oppilaitokseen ja pääsi sisään. Opinnot Helsingissä alkoivat.

Taiteen keräämisen Seppo Fränti aloitti vähitellen. Ensin vaihdettiin teoksia opiskelukavereiden kanssa, sitten ostettiin teos, joka miellytti. Sitten toinen. Askarteluohjaajaopinnot suorittanut Fränti veti lasten taideryhmiä Lastenlinnan sairaalassa, matkusteli – ja hankki taidetta. Ainutlaatuinen kokoelma kasvoi.

”Keräilen ihan samalla tavalla kuin kävelen kadulla ja näen siellä ihmisiä. Joihinkin kiinnitän huomiota, joihinkin en. Saan teoksista tai ihmisistä jonkinlaisen tunteen. Se on tärkeää, ja sen mukaan olen hankkinut teoksia.”

Vuonna 2000 tapahtui jotain odottamatonta. Seppo Fräntin ja hänen ystävänsä Risto Vahasen sukellusmatka Malesiaan päättyi, kun miehet joutuivat kuukausiksi panttivangeiksi Jolon saarelle. Kun piina vihdoin vaihtui vapauteen, oli miesten tarina kaikille suomalaisille tuttu.

Rakkaus taiteeseen auttoi pääsemään kokemuksen yli. Pimeimpiä tunteitaan Fränti käsitteli oman taiteen tekemisellä. Iloa toi taiteen keräys, josta tuli nyt kokopäiväinen toimi.

”Taide on keino käsitellä mitä syvimpiä tunteita ja omaa elämää.”

Seppo Fränti tunnetaan paitsi taiteen kerääjänä, myös nuorten ja vastavalmistuneiden taiteilijoiden tukijana. Monista kokoelman taiteilijoista on tullut keräilijälle läheisiä ystäviä. Kiasmassa esillä oleva Hullu rakkaus -näyttely esittelee Seppo Fräntin vuonna 2017 Kiasmalle lahjoittaman taidekokoelman. Näyttelyssä on esillä yli 200 teosta lahjoituskokoelman noin 650 teoksesta.

”Mielestäni ne toimivat yhdessä. Se on kuin ostaisi hyvän lajitelman pähkinöitä, jossa on monenlaista samassa pussissa.”

Hullu rakkaus Kiasman 5. kerroksessa 10.1.2021 saakka.

Kirjoittaja:Piia Laita

Viestintäpäällikkö

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit