Richard Serra, Plunge, 1983. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Richard Serran monumentaalinen veistos on sukellus kesään

Sukellus-teoksen teräspinnat on harjattu ja puhdistettu huolella. Kesällä se saa vihdoin palata Kiasman pihamaalle ja Töölönlahden kulttuurilaitosten ympäristöön.

Kahdesta yli 12 tuhannen kilon painoisesta, säänkestävästä corten-teräslaatasta muodostuva monumentaalinen veistos palaa Kiasman pihamaalle kesällä 2022. Yhdysvaltaisaisen Richard Serran (s. 1939) veistos Sukellus (Plunge, 1983) kuuluu Kiasman Kouri-kokoelmaan, joka on museon kansainvälisen kokoelman ydin.

Museon remontin aikana kaksiosaiselle Sukellus-veistokselle on tehty huolellinen konservointityö. Teoksen teräspinnat on harjattu ja puhdistettu konservaattori Olli Perin toimesta. Lisäksi painavien, hieman kallistettuun asentoon asemoitujen veistosten perustukset on rakennettu uudelleen.

Richard Serra, Sukellus, 1983. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Serran veistos kiinnittää huomion taidemuseon remontin alta kuoriutuneeseen ja uusittuun piha-alueeseen, joka rajautuu Töölönlahden kulttuurilaitosten ympäristöön. Materiaalinsa kautta teos resonoi myös sijoituspaikkansa aiemman teollisen historian kanssa vanhan satamaradan varressa.

1960-luvun alkupuolella Yalen yliopistossa kuvataidetta opiskellut Richard Serra on tullut tunnetuksi suurimittakaavaisen ja paikkasidonnaisen veistotaiteen uranuurtajana. Serran kookkaat teräsveistokset valtaavat tilan ja haastavat katsojan pohtimaan oman kehonsa suhdetta sekä museon sisätilaan, että veistosta ympäröivään maisemaan. Veistokset myös kannustavat katsojaa liikkumaan niiden sisällä ja ympärillä. Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin kuuluu kaikkiaan kymmenen Richard Serran teosta, joista viisi on kookkaita teräsveistoksia.

Richard Serran Sukellus-teos oli edellisen kerran esillä Kiasman pihamaalla vuosituhannen vaihteessa.

Lue lisää Kiasman kokoelmista

Kirjoittaja:Kati Kivinen

Intendentti

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit