Online-kokoelman virtuaaliset taideteokset kommentoivat digitaalisuutta

Tunnetko jo Kiasman verkkotaiteen kokoelman? Kokoelmaan on äskettäin lisätty kolme uutta teosta.

Taidetta voi katsoa muuallakin kuin museossa – kotona, metrossa, yksin tai porukalla – siis verkossa. Virtuaaliset teokset rinnastuvat muuhun verkkomateriaaliin ennemmin kuin museoissa nähtäviin taideteoksiin. Ne tulevat osaksi verkon visuaalista kuvavirtaa, youtube-videoiden, meemien ja blogien tulvaa.

Kiasman verkkotaiteen kokoelmaan on lisätty kolme uutta teosta. Teokset on tarkoitettu verkon kautta koettaviksi, mutta samalla ne myös kommentoivat verkkoa ja digitaalisuutta.

Robertas Narkusin teos Prospect Revenge on verkkosivusto. Siinä kuvitteellisen yrityksen perustaja – Narkusin esittämä hahmo – esittelee liikeideansa. Narkus hyödyntää start up -yritysten ja liike-elämän viestintäkeinoja samalla ironisoiden niiden kliseitä ja retoriikkaa. Teoksen taustalla on turhautuminen menestymisen pakkoon, nopeisiin ratkaisuihin ja pelko sivuun jäämisestä.

Otto Byströmin teos 9 Billion Apps on kollaasi. Sen elementit on löydetty tai ostettu internetistä. Digitaalinen media vaikuttaa identiteettiimme ja maailmankuvaamme, lisäksi yksityisuuden ja julkisen näyttäytymisen ja kontrollin ristiveto värittää olemassaoloamme. Tykkäysten kiillottaman verkkomaailman taustalla ovat epävarmuus ja alistuminen kaupallisuuden ehdoille.

Marge Monkon Dear D on ruutukaappauskuvista koottu video romanttisesta rakkaudesta ja ihmissuhteista. Myös Monko käyttää teoksissaan valmista ja löydettyä materiaalia. Teoksen muoto mukailee tapaa navigoida verkossa, tietokoneen ruudulla nähtävää, verkkosivulta toiselle ja vuoroin tekstinkäsittelyohjelmaan hyppelevää kuvavirtaa. Videolla nainen lukee ääneen kirjettä, jossa tunnustetaan intohimoisen rakkauden ja ihastuksen tunteet. Myös tekstit ovat lainauksia, mm. Chris Krausin romaanista I Love Dick.

Kiasman online-kokoelma perustettiin vuonna 2017, kun ARS17-näyttelyn haluttiin laajentuvan verkkoon. Alun perin ARS17+ nimellä tunnettu sivusto on nyt kasvanut Kiasma Online Art -kokoelmaksi.

Kirjoittaja:Satu Oksanen

Kokoelma-amanuenssi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit