Toit Kiasmaan Tottelemattomuuskoulun. Mitä tottelemattomuus on?
Voin avata sitä, mitä se ei ole. Se ei ole sitä, että käyttäydytään tyhmästi ja huonosti ja rikotaan sääntöjä kaikkialla, niin kuin monet koululaiset näyttelyyn tullessaan luulevat. Tottelemattomuus on sitä, että kun löydetään sääntö, joka on epäreilu, epätasa-arvoinen tai syrjivä, silloin ei totella.
Milloin tottelemattomuutta tarvitaan?
Jos opettaja puhuu rasistisia juttuja, siihen pitää puuttua. Jos pomo heittelee seksistisiä kommentteja, pitää sanoa ei. Se on hyvin vaikeaa, koska näillä ihmisillä on valtaa: he päättävät arvosanoistasi tai maksavat palkkasi. Kun menee tappeluun väliin, voi saada itse turpaansa.
Meidän pitää oppia tunnistamaan ne kohdat, joihin on puututtava. Jos me emme puutu pieniin asioihin, ne johtavat isompiin – siksi pieniin asioihin pitää puuttua.
Mistä tottelemattomuuden opettelu kannattaa aloittaa?
Näemme ympärillämme usein kiusaamista tai muuta vääryyttä. Vaikka se tuntuisi epämukavalta, niihin pitää puuttua. Kun joku sporassa huutelee rasistisia juttuja, siihen on sanottava ei. Tottelematon on oltava niiden asioiden puolesta, joita haluaa muuttaa.
Meillä jokaisella on taitomme. Niitä voi laittaa hyötykäyttöön esimerkiksi kansalaisjärjestöissä.
Oletko itse harjoitellut tottelemattomuutta kauan?
Päinvastoin! Perustin koulun, koska olen ollut hirveän kiltti koko elämäni. En ole puuttunut asioihin ja uhmannut sääntöjä, jotka ovat epäreiluja. Se on isoin syy, miksi perustin koulun: oppiakseni tottelemattomuutta.
Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu Kiasmassa 31.1.2016 saakka.