Kalervo Palsa, Katu- maalauksessa ihmisvilinää kadulla.

Kalervo Palsa, Katu, 1986. Kuva: Kansallisgalleria.

Matka­kumppanina Kalervo Palsa

Kiasman amanuenssi suosittelee: Kalervo Palsan matkapäiväkirjat vie lukijan aikamatkalle 1980-luvun New Yorkiin taiteilijan piirustusten ja päiväkirjamerkintöjen kautta.

Nyt on hyvä aika matkustaa nojatuolissa kirja kädessä. Matkakumppaniksi voin suositella tuoretta, myös kuvataiteen ystäville sopivaa teosta ”Ajattelin olevani samurai – Kalervo Palsan matkapäiväkirjat 1986”. Maj-Lis Pitkäsen ja Veera Kaamos Pitkäsen toimittama kirja sisältää päiväkirjamuistiinpanojen lisäksi myös matkakuvia ja kuvia Palsan taideteoksista.

Kalervo Palsan  maalauksessa ihmisten profiileja.
Kalervo Palsa: Pitkäperjantai Amsterdamissa, 1986. Kuva: Kansallisgalleria.

Maailmalla onnea etsimässä

Kittiläläistaiteilija Kalervo Palsa (1947-87) tunnetaan eritoten ahdistuksen ja sieluntuskan kuvaajana. Hän matkusti vähän. Harvalukuiset ulkomaanmatkansa Palsa teki vasta aivan elämänsä lopulla. Aiemmin hän seurusteli suuren maailman sivistyksen kanssa lähinnä kirjojen välityksellä. Vihdoin hänellä oli tilaisuus nähdä vuosia ihailemansa maalaukset livenä metropolien museoissa. Matkapäiväkirjassa on muistiinmerkinnät vuoden 1986 matkoilta Ruotsiin, Tanskaan ja Hollantiin. Matkoilla syntyi myös useita piirustuksia ja akvarelleja.

Merkittävin kohteista lienee ollut useamman viikon reissu New Yorkiin. Siellä Palsa kirjoitti päiväkirjaansa siitä, mitä näki ja teki, söi ja joi ja mitä niistä maksoi: rahahuolet vaivasivat häntä kroonisesti.

”Minun sopii olla yksin Nykissä. Ehkä tämän jälkeen kaipaan entistä vähemmän toista ihmistä. Minä olen vapaa mutta onnellinen en täällä ole.”

Täyttä onnea ei edes Manhattan kyennyt Palsalle tarjoamaan. Hän palasi aina Kittilään.

Kalervo Palsan maalauksessa pyörätuolissa oleva ihminen kerää ihmisvilinässä.
Kalervo Palsa, Kerjäläinen, 1986. Kuva: Kansallisgalleria.

Kalervo Palsa Kiasman kokoelmissa

Suuri osa Kalervo Palsan jäämistöstään, joka sisältää sekä taideteoksia että arkistomateriaalia, saatiin vuonna 1999 Kiasman kokoelmiin taiteilijan ystävän Maj-Lis Pitkäsen talletuksena ja lahjoituksena.

Palsan kotitalo ja ateljeerakennus Getsemane Kittilässä toimivat nykyään Kauko Sorjosen säätiön ylläpitämänä museona.

Kirjoittaja:Jari-Pekka Vanhala

Amanuenssi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit