Ihmisen käsi tumman hevosen otsalla. Hevonen katsoo kameraan.

Fanny Niemi-Junkola, Suoja, 2016. Kuvakaappaus. Teos kuuluu Kiasman kokoelmiin.

Maailma toisin silmin – ihmis­keskeisyydestä kohti yhteiseloa

Huhtikuun lopussa Kiasmassa avautuu Yhteiseloa-kokoelmanäyttely. Mutta kenen kanssa näyttelyssä eletään yhdessä?

Teosten myötä kanssaeloon kutsuvat muun muassa papukaijat, hevonen, joutomaan kuolleet kasvit, sipuli, megalodonin fossiloitunut hammas, luonnonkumi, androidi eli ihmistä muistuttava robotti. Kun kokoelmanäyttely täydentyy elokuun lopussa, toisessa kerroksessa avautuvassa osuudessa mukaan tulevat rinnakkaisuniversumit, oudot riitit norjalaisissa metsissä sekä vihainen delfiini.

Kuvataiteilija Fanni Niemi-Junkolan Suoja (2016) -teoksessa näemme ihmisen ja hevosen hitaasti nojaavan toisiinsa, kuin transsissa. Videoteos on kuvaus hoitotilanteesta – taiteilijalla on hevoshierojan koulutus. Teos herättää kysymyksiä erityisesti suhteesta, joka syntyy ihmisen ja eläimen välille. Niemi-Junkola on huomauttanut, miten ihminen käyttää hevosta oman luontosuhteensa toteuttamiseen. Siinä missä terapeutti hoitaa, siis suojaa hevosta, voidaan ajatella, että hevonen myös tarjoaa ihmiselle suojaa.

”Ihminen ei ole erityisasemassa, vaan osa monimutkaista verkostoa – ja oman näkökulmansa vanki.”

Yhteiseloa – Ihminen, eläin ja luonto Kiasman kokoelmissa pyrkii laajentamaan näkökulmaa ihmisestä kohti toisia lajeja, eläimiä, kasveja, myös eri materiaaleja ja erilaisia tietämisen tapoja. Ihminen ei ole erityisasemassa, vaan osa monimutkaista verkostoa – ja oman näkökulmansa vanki. Humanistisissa tieteissä on viime vuosikymmeninä pyritty muun muassa purkamaan vastakkainasettelua, jota kuluneet vastinparit kuten mieli-ruumis, ihminen-eläin, luonto-kulttuuri ovat ilmaisseet. Myös luonnontieteissä ymmärrys esimerkiksi eläinten tietoisuudesta tai kasvien tavoista kommunikoida kasvaa koko ajan. Samalla kysymys siitä, mikä ylipäätään voi tulla tiedon piiriin, on edelleen ajankohtainen. Ymmärryksen ja tietämisen rajojen tutkimisessa taiteella on oma voimansa.

Taiteilija Elina Vainio viimeistelemässä teostaan un Kiasmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Elina Vainio valmistaa näyttelyyn uuden tilausteoksen. Kookas, batiikkivärjäyksellä toteutettu tekstiili-installaatio on nimeltään un. Taiteilijan mukaan nimi viittaa englanninkielen un-etuliitteeseen, jota käytetään sellaisissa sanoissa kuten unseenunfamiliar tai undiscovered – näkemätön, tuntematon tai tutkimaton. ”Aihepiiri, missä teoksen kanssa liikun, on moninaisuus ja ymmärtämisen katvealueiden äärellä olo: kuinka paljon meiltä jää ymmärtämättä tästä monimuotoisuudesta, jonka osia me ihmiset myös olemme.”

Yhteiseloa – Ihminen, eläin ja luonto Kiasman kokoelmissa aukeaa 3. kerroksessa 26.4.2019 sekä 2. kerroksessa 23.8.2019. Näyttelyn ovat kuratoineet Saara Hacklin, Kati Kivinen ja Satu Oksanen.

Kirjoittaja:Saara Hacklin

Intendentti

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit