Hertta Kiiski: Alkuliemi-alttari, 2021. Kuva: Kati Kivinen.

Leikkiin kutsu – sonnustaudu legginseihin ja sipaise kimalletta poskipäähän

Keväällä 2021 Turun taidemuseon Studio-tilan suurelle valkoiselle seinälle levittäytyi monipuolinen valikoima valokuvia ja tekstiiliteoksia. Kellertävien ja vihertävien värikuvien aiheina oli outojen kasvien kokoelma. Suuret tummasävyiset muotokuvat puolestaan esittelivät katsojille kolmen välinpitämättömältä näyttävän suippokorvaisen tytön joukkion. Näkymän kruunasi kolmionmuotoinen tekstiiliteos, jonka keskiosaa koristi sormenjäljen kaltainen soikeanmuotoinen, uurteinen kuvio.

Teoksen nimi, Alkuliemi-alttari, johdatteli katsojan ajatukset seokseen, joka pitää sisällään maapallolla ennen elämän syntyä esiintyneitä aineita, ja jossa ensimmäiset elämänmuodot teorian mukaan saattoivat rakentua. Mutta mitä tekemistä alkuliemellä on näiden uhmakkaiden tyttöjen kanssa?

Turkulaistaiteilija Hertta Kiiskin valokuva- ja videoteoksissa tavataan usein sama kolmen tytön lauma. Kameran eteen näyttämölle asettuvat vuodesta toiseen taiteilijan omat tyttäret sekä näiden serkku. Vaikka ajan kuluminen on valokuvissa vahvasti läsnä, ja vaikka kuvat näyttävät kohdehenkilöidensä kasvun ja muutoksen pikkutytöistä teineiksi, eivät kuvat kuitenkaan kerro mitään tyttöjen omasta elämästä ja arjesta. Sen sijaan, kameran kohteena ovat rohkeat tytöt, jotka legginsseissään ja naamioissaan asettuvat esiintymään kameran eteen, ja leikki voi alkaa!

Leikki on ollut jo pitkään Kiiskin taiteellista työskentelyä ohjaava voimavara. Leikin kaltaisella keveydellä ja uteliaisuudella Kiiski lähtee tyttöjen kanssa tarkastelemaan kulloistakin aihetta, jonka parissa taiteilija on työskentelemässä. Oli aiheena sitten tylsyys tai niinkin raskaalta ja vakavalta kuulostava asia kuin ilmastonmuutos, leikin kautta ja keskustellen kuva lähtee hahmottumaan. Kun Kiiski suuntaa Hasselblad-kameransa linssin tyttöjoukkoon, se osallistuu aktiivisesti kuvan rakentamiseen. Taiteilijalle on tärkeää, että tytöt saavat asettua kuvattavaksi kameran eteen haluamallaan tavalla, liikkua ja käyttää kehojaan kuvaustilanteessa oman tahtonsa mukaisesti.

Kiiski tarttuu valitsemiinsa aiheisiin usein tunteiden kautta. Vaikka eläinten oikeudet tai ilmastoahdistus voivat tuntua taideteosten aiheina ahdistavilta, Kiiski nostaa näkökulmakseen empaattisen katseen, joka nostaa synkkien tulevaisuuskuvien rinnalle pilkahduksen toivosta.

Valokuvissa on kuitenkin usein melankolinen tunnelma, jota värit ja valo-olosuhteet luovat. Vaikka tunnelma kehystää myös kameran eteen asettuvien tyttöjen kasvoja, he eivät näytä kuvissa herkiltä tai haurailta. Päinvastoin, nämä tytöt tietävät leikin juonen ja kääntävät katseensa haastavasti kohti kameraa ja katsojaa.

Valokuvataiteilija Hertta Kiiskin valokuva- ja tekstiili-installaatio Alkuliemi-alttari (2021) hankittiin Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin taiteilijan yksityisnäyttelystä Turun taidemuseon Studio-tilassa keväällä 2021. Teos on taiteilijan ensimmäinen Kiasman kokoelmissa.

Kirjoittaja:Kati Kivinen

Intendentti