Kaksi vuotta sitten suomalainen Maija Tammi osallistui kansainväliseen Taylor Wessing -muotokuvakilpailuun valokuvalla (#1) sarjasta One of Them Is a Human (2017). Taiteilija voitti kolmannen palkinnon kisassa, jonka teokset esitettiin National Portrait Galleryssa Lontoossa. Samalla teos herätti vakavia kysymyksiä. Kilpailun säännöissä lukee, että mallin on oltava elävä.
Tammen kuvasarjan nimen mukaisesti vain yksi sen muotokuvien kohteista on ihminen, loput kolme ovat ihmistä muistuttavia androidirobotteja.Teoskuvaa yllä tarkemmin katsova voi löytää siitä keinotekoisia piirteitä. Robottiteknologiaa seuraavaa voi tunnistaa sen Ericaksi, japanilaisen Hiroshi Ishiguro laboratorion luomukseksi. Erica on kehitetty nimenomaan seurustelurobotiksi. Tammen kuva pakottaa kysymään, mitä tarkoittaa vaatimus elävästä mallista. Onko tekoäly elävää? Voiko robotilla olla sisintä, jonka muotokuva paljastaa?
Kuvasarjassa Tammi on kuvannut robotteja tahallaan niin ettei kohteiden robottimaisuus (tai ihmismäisyys!) ole ilmeistä. Yksi heistä on ihminen -teossarja lähestyykin niin sanottua outolaakso-ongelmaa. Englanninkielinen termi ’uncanny valley’ viittaa 1970 julkaistuun artikkeliin, jonka mukaan liian ihmisenkaltainen robotti koetaan kammottavana. Ja toisaalta, mitä konemaisempi jokin objekti on, sitä helpompi ihmisen on siihen suhtautua. Outolaakso on siis se alue, jossa jokin keinotekoinen on lähes kuin ihminen, muttei kuitenkaan. Outolaakson käsite on robottiteollisuuden lisäksi herättänyt kiinnostusta myös tietokonepelien grafiikassa. Se myös kysyy: kuinka elävänkaltaista on mahdollista tehdä ja onko outolaaksosta poispääsyä?
Robottiteollisuudessa on erityisesti Japanissa ollut kiinnostuksen kohteena kehittää ihmisenkaltaisia robotteja. Tavoite ei ole uusi – erilaiset mytologiat ja taide tuntevat lukuisia tarinoita ihmisen henkiin herättämistä olennoista. Robottiteollisuuden näkökulmasta, teknologian kehityttyä, ylivertaisen vahvan, tehokkaan tai nopean robotin luominen ei olekaan niin vaikeaa, vaan haasteena on tavoitella ihmismäisyyttä ja läsnäolon tuntua.
Maija Tammen Yksi heistä on ihminen (One of Them Is Human)-teos on esillä Yhteiseloa-kokoelmanäyttelyssä 1.3.2020 asti.