Taiteilija Ingela Ihrman.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Ingela Ihrmanin jättikokoiset merileväteokset muistuttavat kaiken elämän perustasta

Taiteilija Ingela Ihrmanin suurikokoinen leväinstallaatio tekee näkymättömästä näkyvää. Venetsian biennaalissa viime vuonna nähty teoskokonaisuus on nyt esillä Kiasmassa Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä.

Ruotsalaisen Ingela Ihrmanin teoksen A Great Seaweed Day osat ovat saaneet värinsä ja muotonsa eri levälajeilta. Leväinstallaatio kertoo ihmisen nestemäisestä alkuperästä ja eri elämänmuotojen välisistä yhteyksistä. Levä muistuttaa siitä, että vesi ja lima ovat kaiken elämän tärkeitä rakennusaineita.

Taiteilija on suurentanut teoksissaan levät isoon kokoon. Mittakaavan muutoksella hän pyrkii tuomaan lajien väliset yhtäläisyydet selvemmin havaittavaksi ja ruokkimaan pohdintoja lajien rinnakkaiselosta. Näyttelytilassa pääsee kulkemaan teosten lomassa ja tutkimaan niitä lähietäisyydeltä.

Nainen kävelee suurikokoisten merilevää esittävien veistosten välissä.
Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Erilaiset materiaalit ja niiden tuntu ovat Ingela Ihrmanille tärkeitä. Hänen työhuoneensa Malmössa on täynnä erilaisia materiaaleja, joita taiteilija työstää saadakseen haluamansa tunnun. Ompelu on osa hänen työskentelyään materiaalin parissa.

Ihrman on tehnyt myös performansseja ja yhteisöllisiä tapahtumia, joissa hän on eläytynyt toisten eliöiden elämänkiertoon itse valmistamissaan kasvi- ja eläinpuvuissa. Oman kehon yhdistäminen erilaisiin materiaalisiin maailmoihin tai niiden elinkaaren jäljittely voi lisätä ymmärrystä elämän moninaisia kytkentöjä kohtaan. Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyn avajaisissa hän esitti performanssin, jossa jättimäinen saukkonaaras synnytti kolme poikasta.

Ingela Ihrmanin teoskokonaisuus A Great Seaweed Day on esillä Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä Kiasman neljännessä kerroksessa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kaikki uutiset ja blogit