Pukuun pukeutunut mies juoksee kovaa vauhtia työmaa-aidan edustalla.

Nestori Syrjälä Running man, 2016-17. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Elokuvien juoksevat miehet

”Vuoteen 2017 mennessä maailmantalous on romahtanut. Ruoasta, luonnonvaroista ja öljystä on pulaa. Poliisivaltio, joka on jaettu puolisotilaallisiin alueisiin, hallitsee rautaisella otteella.”

Sitaatti on vuonna 1987 valmistuneesta The Running Man -elokuvasta. Dystooppinen elokuva perustui Richard Bachmanin kirjoittamaan kirjaan. Kirjailijanimen takana on kauhukirjailija Stephen King. Elokuvassa Arnold Schwarzeneggerin näyttelemä mies esittää vankia, joka vapautetaan – kunhan pystyy pakenemaan hänen perässään olevia tappajia. Jahdista tuotetaan tv-showta.

”Harva tietää katsovansa nykytaidetta.”

Helsingissä on syksystä 2016 asti juossut mies taiteen nimissä. Nestori Syrjälän Running Man voitti jaetun ensimmäisen sijan Valtion taideteostoimikunnan ja Kiasman kilpailussa. Hänen teoksensa liittyy julkisen taiteen uusiin muotoihin – se ei ole ikuinen monumentti vaan pikemminkin katoava, rituaalimainen performanssi.

Nestori Syrjälän teoksen kohtaaminen kaupungilla voi olla häkellyttävä kokemus. Harva tietää katsovansa nykytaidetta. Sen sijaan ohikiitävä tilanne muistuttaa joutumista elokuvan kuvauksiin: Juoksevia pukumiehiä löytyy niin 007-elokuvista kuin lukuisista asianajajajännäreistä. Yleensä pukumies pakenee pahiksia tai yrittää pelastaa maailman.

Eräänlainen pukumiehen vastakohta on Forrest Gump -elokuvan (1994) antisankari. Yksinkertaisen Gumpin elämää määrittää sattuma – kriisitilanteissa juokseminen on kuitenkin auttanut. Eräässä haastavassa elämäntilanteessa Gump päätyy juoksemaan kolmen vuoden ajan. Jackson Browne laulaa taustalla “I don’t know where I’m running now, I’m just running on empty”.

Gumpin pitkä juoksu läpi Yhdysvaltojen herättää pikku hiljaa myös median huomion. Gump saa seuraajia, jotka etsivät hänestä vastausta elämän suuriin kysymyksiin. Lopulta yli kolmen vuoden juoksemisen jälkeen Gump pysähtyy. Seuraajat pidättävät hengitystään. Mestari aikoo puhua! ”Olen aika väsynyt. Taidan mennä kotiin,” Gump sanoo ja kävelee pois.

Nestori Syrjälän Running Man juoksee viimeistä kertaa 24.5.2017 klo 19.30 – 20.30 ja ke 31.5.2017 17 – 18.

Kulttuuricocktail: Uuden ajan monumentit -dokumentti (Yle Areena)

Kirjoittaja:Saara Hacklin

Intendentti