Lördagsverkstad

I lördagsverkstäderna under Kiasmas 25-års jubileumsår låter vi oss inspireras av museets arkitektur. I verkstäderna får du prova på olika tekniker och leka med färger och former.

Lämpar sig för barn
Kiasmas verkstad, våning 5
Biljetter: med museibiljetten
Under 18 år gratis

Program

Konstverkstäderna lämpar sig för alla över 3 år. Barn under 10 år i sällskap av en vuxen. Någon tidigare erfarenhet behövs inte. 

Temat för nonstop-verkstaden byts varje vecka. Du kan titta in i en konstverkstad eller delta i flera.

Lördag 9.9 Formlekar

I början av planeringsprocessen använder arkitekten Steven Holl akvarellskisser för att utveckla idéer och lösa problem. Ibland tecknar han till och med hundratals skisser innan han hittar de rätta formerna för den framtida byggnaden. Enligt arkitekten är leken en väsentlig del av denna process.

Ibland kan fantastiska idéer födas ur oväntade källor. Vi leker med former och linjer och skapar en ny arkitektonisk form. I verkstaden kan du designa ett eget konstmuseum eller andra konstruktioner med hjälp av akvarellfärger och bläck.

Teknik: målning

Lördag 16.9 Vi snurrar ihop färgblandningar

Har du märkt att det finns många färger i Kiasmas byggnad? Färger skapar stämning, symboliserar olika saker och erbjuder en möjlighet att uttrycka sig själv. Visste du att du kan blanda målarfärger på en palett, men också genom att följa en rörelse med blicken.

Vi leker tillsammans med färger och skapar ett färgblandningsspel som du kan börja spela i verkstaden och fortsätta med hemma. I verkstaden skapar vi utbytbara delar på en modell av en snurra. Prova på hur färger, former och linjer blandas ihop då snurran snurrar.

Teknik: blandteknik

Lördag 23.9.2023 Tryck på ytor

Många olika material har använts i byggnaden Kiasma. Visste du att den krökta betongväggen i entréhallen göts på platsen? Gjutningen var ett utmanande projekt, och det vann priset får Årets betongkonstruktion 1997. Väggens levande textur härstammar från formens vågräta spår.

Vi leker med modellera och trycker figurer i den med olika material.

I verkstaden kan du skapa små prydnadsföremål såsom hängsmycken eller armband med tryckta mönster av trä eller andra naturmaterial.

Teknik: modellering

Lördag 30.9 Dimensionernas harmoni

Steven Holl har använt sig av många fina idéer då han ritade Kiasma; en av dem var att skapa ett trevligt rum för människor att vistas i. Holl utnyttjade principen för det gyllene snittet för att ge byggnaden harmoniska dimensioner.

Det gyllene snittet har en lång historia inom konsten och arkitekturen, och man kan skönja det i många av naturens strukturer. Kom med i konstverkstaden för att prova på det gyllene snittets dimensioner. Du kan skapa ditt eget redskap för att mäta harmonin.

Teknik: konstruktion, blandteknik

Ankomst

Verkstaden arrangeras i Kiasmas verkstad på våning 5. Du når verkstaden med hissen som finns bakom garderoben i entréhallen, eller längs trapporna upp från entréhallen. Från museets övre våningar når du verkstaden längs samma trappor eller med samma hiss.