Vladislav Mamyshev-Monroe

I sina bilder tar Mamyshev-Monroe ofta rollen som stormän eller -kvinnor ur världshistorien, som gått ett tragiskt öde till mötes.

  • 9.2.–29.7.2018

”För en del är konst konst, för mig är den mitt eget.”

Vladislav Mamyshev-Monroe (1969–2013), mannen med tusen ansikten, hörde till de centrala gestalterna i den nya konstnärsgenerationen som trädde fram i Leningrad på 1980-talet. Hans särskilda gåva var förmågan att anpassa sig till olika roller, att vara samtidigt rolig och stark.

Mamyshev-Monroe blev känd för sina fotografier, videofilmer och performancer där han omskapade sig som historiska personer och hjältar i filmer och berättelser. Sitt binamn lånade han av sin största idol, filmstjärnan Marilyn Monroe.

På Kiasmas utställning Stjärnstoft från Ryssland visas ett antal av Mamyshev-Monroes ikoniska bilder och videoverk från 1990- och 2000-talet. Bland de kända ansiktena lyser utom Marilyn Monroe bland annat Dracula, påven, Elizabeth Taylor och Jesus.

Politisk underström

Vid sidan av underhållningsstjärnorna och de historiska personerna löper det en politisk tråd genom Mamyshev-Monroes produktion: Sovjetunionens och Rysslands regenter hör till hans standardmotiv. I verken syns den optimism som Gorbatjovs reformer det vill säga perestrojkan väckte, Sovjetunionens sönderfall och en kritisk inställning till 2000-talets Ryssland.

Mamyshev-Monroe har uppträtt både som Lenin, Gorbatjov och Vladimir Putin. Bland hans samtida konstnärer stack Mamyshev-Monroe ut med sitt mod och sin originalitet. Budskapet i hans konst, som betonar individualitet och yttrandefrihet, är aktuellt ännu idag.

Parodi på sovjetisk television

Mamyshev-Monroe spelade oftast själv huvudrollen i sin konst. Han tecknade, fotograferade och gjorde collage samt uppträdde tillsammans med bandet Popular Mechanics. Tillsammans med sina vänner grundade han mediekonstprojektet Pirat-tv, som parodierade den statliga sovjettelevisionen och förmedlade nyheter från konstlivet i Leningrad. Han var en av de första dragartisterna i Sovjetunionen.

Mamyshev-Monroe dog år 2013 på Bali i Indonesien, där han vistades under långa perioder på 2000-talet. Han hittades drunknad i en simbassäng, bara 43 år gammal.

Första soloutställning i Finland

Utställningen som nu visas på Kiasma är Mamyshev-Monroes första separatutställning i Finland. Under sin livstid deltog han i några grupputställningar och performanceevenemang i Finland.

Utställningen som Kiasma har samlat har satts upp i samarbete med museet för modern konst i Moskva.

Läs mera om konstnären på museet för modern konst i Moskvas webbplats.