Samlingsutställningen som fyller tredje våningen på Kiasma uppdaterar vår uppfattning om samtidskonsten i Östersjöregionen. Utställningen samlar 26 konstnärer från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Finland och Ryssland.
Länderna i Östersjöregionen förenas av både geografi och historia. Området är en korsningspunkt för många ekonomiska, politiska och kulturella intressen. Hansastäderna, Sovjetunionen, Via Baltica, gasledningen och naturskyddet har förenat och skiljt åt både områden och människor.
Varifrån kommer vi, vart är vi på väg?
Utställningen Tur–retur är knuten till en tid som präglas av människors, varors och arbetets rörlighet, men också av spänningar mellan stormakterna. I bakgrunden finns sovjettiden med dess inskränkningar, trauman och minnen.
Motiv som förenar verken är resande, flyttning samt platser och att höra till dem. Konstnärerna beskriver i sina verk resor över havet, att finna sig till rätta i en ny miljö och drömmar om förändring.
Resorna är också inre upptäcktsresor till identiteten. Verken på utställningen får oss att begrunda varifrån vi kommer, vart vi är på väg och var vi hör hemma. Å andra sidan synliggör verken mycket vardagliga saker: trafiken mellan Finland och Estland, fenomen i de sociala medierna och till och med ölrallyt.
Konstnärerna på utställningen
Många av konstnärerna har vuxit upp i Baltikum på 1980- och 1990-talet, och har upplevt att hemlandet har återvunnit sin självständighet. Flera har studerat och arbetat utomlands – en del också i Finland.
Konstnärerna
Tanya Akhmetgalieva, Roma Auškalnyte, Miķelis Fišers, Alexei Gordin, Artor Jesus Inkerö, Alge Julija Kavaliauskaitė, Flo Kasearu, Tiina Ketara, Karel Koplimets, Kris Lemsalu, Inga Meldere, Daria Melnikova, Mindaugas Navakas, Katrīna Neiburga, Jüri Okas, Anna Reivilä, Jaanus Samma, Tea Tammelaan, Maria Toboła, Jaan Toomik, Gintautas Trimakas & Nomeda Urbonienė & Elena Valiukaitė, Gediminas Urbonas, Jenni Yppärilä och Darius Žiūra.
Konstsamling från en krets som vidgas
Verken på utställningen hör till Kiasmas/Nationalgalleriets samlingar. Största delen av verken visas för första gången på Kiasma. De nyaste verken har skapats just för denna utställning.
Museet för nutidskonst har ända sedan museet öppnades utom inhemsk konst också köpt in konst från närregionerna till sina samlingar. Man har talat om Kiasmas samlingar som en krets som vidgas: konst köps in i Finland och Norden, i de baltiska länderna, i Ryssland och vidare i övriga Europa och de andra västländerna.
Utstälningen är stöds av Estlands ambassad i Helsingfors, Republiken Lettlands ambassad i Republiken Finland och Litauens kulturinstitut.