Tom of Finland

Utställningen hämtar en av världens berömdaste finska konstnärer, Tom of Finlands, verk och levnadshistoria till Kiasma i en aldrig förr skådad omfattning.

  • 28.4.–29.10.2023
3:e våningen
Biljetter: med museibiljetten

Tom at TOM House, Los Angeles, 1984. Courtesy Tom of Finland Foundation. Bild: Jack Shear.

Beskrivning

Tom of Finland är en av de berömdaste finska konstnärerna i världen. Han är känd för sin särpräglade stil och sina ikoniska bilder. Utställningen som Kiasma har byggt upp kring Touko Valio Laaksonens (8.5.1920 – 7.11.1991) levnadshistoria omfattar hela konstnärens sextio år långa karriär.

I den narrativa helheten utnyttjas händelser och platser ur konstnärens liv: ungdomen på landsbygden, flytten till staden, militärtjänstgöringen, tiden efter kriget och talrika resor i Europa och Amerika. Figurerna i bilderna – en skogshuggare, en motorcyklist, en kontorsarbetare, en soldat, en polis – leker karnevalistiskt med olika klädstilar och rubbar de etablerade uppfattningarna om maskulinitet.

Utställningen lyfter fram Tom of Finlands virtuositet som bildskapare. Hans inflytande syns i verk av många betydande kulturkreatörer som Robert Mapplethorpe och Jean-Paul Gaultier.

Kuratorerna

Kuratorer för utställningen är museichef Leevi Haapala och huvudkuratorn för de alternerande utställningarna João Laia.