Stig up på scenen

Våning fyra fylls av engagerande och upplevelsefyllda verk som lyfter fram tankar om givande, delande, gästvänlighet och möten.

  • 8.2.–18.8.2019
4:e våningen

Lee Mingwei, The Mending Project, 2009-. Collection of Rudy Tseng. Bild: Finlands Nationalgalleri / Pirje Mykkänen.

Våning fyra fylls av engagerande och upplevelsefyllda verk som lyfter fram tankar om givande, delande, gästvänlighet och möten.

Den här utställningen behöver dig

Ofta erbjuder samtidskonsten utställningsbesökaren mer än bara åskådarens roll. Verken av fem olika konstnärer inbjuder oss att tala, lyssna, teckna och uppträda. En del av verken är platser för möten och diskussion, i andra får du själv möjlighet att göra konst. Du kan också nöja dig med att titta. I varje rum berättas det vad man kan göra där.

Stig upp på scen, the stage is yours!

Konstnärerna på utställningen

I den danska konstnären Christian Falsnaes verk får publiken bokstavligen ta huvudrollen. Genom trådlösa hörlurar förmedlas konstnärens instruktioner som åskådarna sedan följer på scenen.

I taiwanesiska Lee Mingweis verk kan man ha med sig ett plagg som behöver repareras. Vid ett bord sitter en person som syr och reparerar plagget, och samtidigt diskuterar med den som hämtat det. Målet är inte ett fulländat resultat, utan att två för varandra okända människor ska kunna mötas i en oväntad situation.

I argentinska Amalia Picas verk kan man med ”trådtelefoner” byggda av plåtburkar och tråd försöka få kontakt med dem som befinner sig på andra sidan väggen. Att hitta rätt linje är utmanande, särskilt om det samtidigt finns flera andra personer på linjerna.

I videoverket av den ryska konstnären Sasha Pirogova utvecklas de fem uppträdande personernas performance till ett ljudverk där mikrofonen fungerar som instrument då den medvetet används fel – inte bara som ett mekaniskt redskap för att förmedla information eller förstärka ljud.

Brittiska David Shrigleys verk är ett rum arrangerat som en klass för krokiteckning, där publiken kan teckna av en nakenmodell. Modellen är en nästan 3 meter hög docka som inte rör sig utan endast blinkar. Besökaren kan lämna sin teckning på väggen i rummet.