Shoplifter

Glädje, lekfullhet och oskuld – det är saker som Hrafnhildur Arnardóttir, alias Shoplifter, vill förmedla med sin konst. Installationen av syntetiskt hår i klara färger tar femte våningen på Kiasma i besittning.

  • 8.2.–15.9.2019
5:e våningen

Kiasma, näyttely, Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Nervescape VIII, 2019, 8.2.-15.9.2019, 5. krs, kuvassa taiteilija, taiteilijakuva, henkilökuva. Kuva Kansallisgalleria/Petri Virtanen.

Utställningsprogrammet år 2019 byggs upp kring teman som anknyter till ett gott liv, och runt imponerande soloutställningar.

Temaåret inleds med utställningen Nervescape VIII av den isländska, i New York bosatta konstnären Hrafnhildur Arnardóttir, det vill säga Shoplifter.

På våning fem i Kiasma väller en färggrann och lurvig installation över besökarna. Verket tar rummet i besittning och man kan gå in i verket, vistas där och vidröra eller smeka det.

I det mjuka konstrummet kan åskådaren för en stund glömma den omgivande världen och bara vara, eller delta i en koncert eller en diskussion. Utställningen inbjuder åskådarna att delta, fördriva tid, vistas, vila, njuta, dela erfarenheter eller bara ta en paus mitt i vardagen

Syntetiskt hår och känslor av glädje och lycka

Hår, både äkta och syntetiskt, är ett viktigt material och ett varumärke för Shoplifter. Hår är en rest av den vildhet vi besitter, säger Shoplifter. Enligt konstnären förknippas hår med mode, självförverkligande och fåfänga. Som ett material för konst väcker hår också motstridiga känslor: ett konstverk av hår kan samtidigt vara både inbjudande och motbjudande.

Kiasmas installation är en del av en serie verk med namnet Nervescape. Namnet hänvisar dels till nerverna (nerves), dels till landskap (landscape). Verket reflekterar konstnärens intresse för hjärnforskning och neurovetenskap. De stora tovorna av hår påminner med sin organiska form om nervceller, men Shoplifter vill med sin konst påverka våra synapser i ett mer direkt avseende. Hon tror att upplevelsen av kraftiga färger frigör serotonin i hjärnan, vilket höjer humöret.

Shoplifter vill väcka känslor av glädje och lycka, eftersom ”lyckliga människor tenderar att behandla varandra bättre”.

Hrafnhildur Arnardóttir

Hrafnhildur Arnardóttirs det vill säga Shoplifters (f. 1969) verk har utom i Reykjavik visats i bland annat Houston i Texas, Brisbane i Australien, New York, Stockholm och London.

Namnet Shoplifter tog hon i bruk eftersom hon upptäckte att många hade svårt att uttala hennes isländska namn. Shoplifter (“snattare”) var en av versionerna av hur människor uppfattade hennes namn fel. I sin konst rör sig Shoplifter i gränslandet mellan bildkonst, mode, traditionellt hantverk och design. Hon samarbetar med andra konstnärer och musiker.

År 2019 representerar Shoplifter Island på Venedigbiennalen.