Ragnar Kjartansson

The Visitors är berörande musikaliska upplevelsen och en hyllning till kreativitet, gemenskap och vänskap.

  • 11.10.2019–2.2.2020
Våning 5

Ragnar Kjartanssons verket The Visitors är filmat i den ståtliga gamla herrgården Rokeby nära New York. Varje musikers framförande som syns i de enskilda videofilmerna har spelats in separat, men i utställningssalen kombineras alla de nio inspelningarna till en imponerande helhet.

Den berörande musikaliska upplevelsen är en hyllning till kreativitet, gemenskap och vänskap. Den har fått sitt namn efter popgruppen ABBAs sista album. Lyriken handlar om separation och bygger på en dikt av Ásdís Sif Gunnarsdóttir. Musiken är skriven av Ragnar Kjarttansson och Davíð Þór Jónsson.

The Visitors hör till Thyssen-Bornemisza Art Contemporarys (TBA21) samlingar.

Ragnar Kjartansson

Centrala teman för Ragnar Kjartanssons (f. 1976, Reykjavik, Island) konst är den nordiska identiteten, melankoli och pop-kultur. Kjartansson har utexaminerats från Islands konstakademi och han har studerat vid Kungliga Akademin i Stockholm. Han är också känd som medlem i det isländska rockbandet Trabant.

Till hans senaste separatutställningar hör: The Metropolitan Museum of Art (New York), i8 Gallery (Reykjavik), Faurschou Foundation (Beijing), Barbican (London), Art Institute of Chicago, Museum of Contemporary Art (Detroit), Musée d’art contemporain de Montréal och Palais de Tokyo (Paris). År 2009 representerade han Island på Venedigbiennalen.

Kjartansson var mottagare av Finlands största bildkonstpris Ars Fennica år 2019.