Nathaniel Mellors & Erkka Nissinen

Konstnärsduon Nissinen och Mellors som representerade Finland på Venedig-biennalen 2017 presenterar sig nu för finländarna med The Aalto Natives.

  • 16.3.–9.9.2018

Nathaniel Mellors & Erkka Nissinen, The Aalto Natives. Detalj. Bild: Finlands Nationalgalleri / Petri Virtanen.

Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen representerade Finland på Venedig-biennalen 2017 med sin installation The Aalto Natives. Venedig-biennalen som arrangeras vart annat år är ett av de största konstevenemangen i världen. På Kiasmas utställning visas samma installation som visades i Venedig, med rymdvarelserna Geb och Atum som huvudpersoner. Konstnärsduon presenterar också nya verk.

The Aalto Natives berättar om finländskheten i ett humoristiskt men samtidigt kritiskt ljus, genom kreativitet, nördhumor och en nationellt uppskattad och framstående person. Verket granskar bland annat den nationella identiteten, skapelsemyter och nationalism.

I videofilmen som ingår i installationen återvänder Geb och Atum för att utforska Finland, som de har skapat miljoner år tidigare. De är särskilt intresserade av den sociala och kulturella gemenskap som har utvecklats i Finland. De nya installationerna som visas på Kiasma utgör en fortsättning på berättelsen i The Aalto Natives, i tredimensionell form: många av de animerade dockfigurerna i videon tar plats i utställningssalen.

Konstnärsduon

Mellors och Nissinen lärde känna varandra år 2007 då de samtidigt bevistade konstnärsresidens i Amsterdam. Videon The Aalto Natives är det första arbetet de har gjort tillsammans.

Nathaniel Mellors (1974, Doncaster, Storbritannien) närmar sig allvarliga teman med hjälp av dråplig fantasi. Konstnärens uttryck sträcker sig från videoverk till performanser, skrifter och musik. Han bor i Los Angeles och Amsterdam.

Erkka Nissinen (1975, Jyväskylä, Finland) är känd för sina videoverk och installationer i gör-det-själv-stil. I sina verk granskar han politiska och aktuella teman genom absurd humor. Nissinen bor i Helsingfors, New York och Amsterdam.