Mona Hatoum

Mona Hatoum är en brittisk konstnär, född i Beirut i en palestinsk familj. Hennes verk visar oss en värld präglad av konflikter och motstridigheter.

  • 7.10.2016–26.2.2017

Mona Hatoum, Brännpunkt, 2013. Bild: Finlands Nationalgalleri / Pirje Mykkänen.

Mona Hatoums verk visar oss en värld präglad av konflikter och motstridigheter. Hennes första separatutställning i Finland presenterar verk från 1970-talet till idag: performans, videofilmer, fotografier, installationer, skulpturer och verk på papper.

Hatoums poetiska och ofta skarpt politiska verk kommenterar såväl kvinnans ställning som det rådande världsläget. Karakteristiskt för Hatoums verk är de fördomsfria valen av material.

Ofta utnyttjar Hatoum möbler och andra bekanta föremål som hon modifierar och förstorar för att återspegla en misstänksam och fientlig omgivning. I sin konst använder Hatoum minimalismens formspråk och den kinetiska konstens, den konceptuella konstens och surrealismens metoder.

Från Beirut till London

Mona Hatoum föddes år 1952 i en palestinsk familj i Beirut. År 1975 var hon på en kort resa i London då inbördeskrig bröt ut i Libanon. Hatoum kunde inte återvända hem utan inledde i stället konststudier i London. Hon är brittisk medborgare och bor och arbetar i Storbritannien.

Hatoum inledde sin karriär med performans och videofilmer där hon genom sin kropp kommenterar en verklighet färgad av politisk och social kontroll. Från och med 1990-talet har hon övergått till skulpturer och stora installationer.

Under de senaste åren har Hatoum hållit separate utställningar bland annat i Sao Paolo, Buenos Aires, Doha, Barcelona, Istanbul och Peking. I Finland har Hatoums verk senast visats på utställningen ARS 95 i Helsingfors.

Utställningen har arrangerats av Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne, Paris, i samarbete med Kiasma och Tate Modern i London. Utställningen stöds av Franska institutet i Finland och av Franska ambassaden i Finland.

Vänligen acceptera marknadsföringskakor för att titta på den här videon.