Meeri Koutaniemi & Arman Alizad

Utställningen Efter ondskan handlar om överlevnad. Den lyfter fram människor som har gått igenom en mycket svår upplevelse, men som inte har accepterat en roll som offer.

  • 7.10.2016–26.2.2017

Bild: Finlands Nationalgalleri / Petri Virtanen.

”Som 9-åring flydde Elizabeth Nkere hemifrån för att slippa bli omskuren och tvingas gifta sig mot sin vilja. Elizabeth fann trygghet i ett skyddshem för flickor. Efter elva år har Elizabeth vuxit upp till en karismatisk aktivist och opinionsbildare bland massajerna i Narok-regionen i sydvästra Kenya.” – Meeri Koutaniemi

Vad händer efter en omstörtande vändpunkt i livet? Kan ondska förlåtas?

Utställningen Efter ondskan handlar om överlevnad. Den lyfter fram människor som har gått igenom en mycket svår upplevelse, men som inte har accepterat en roll som offer. Tvärtom har de blivit aktiva i samhället och i sina egna gemenskaper.

Meeri Koutaniemis fotografier och installationer i de tre utställningsrummen beskriver det våld som riktas mot kvinnor i Indien och Kenya, samt flyktingskap i Thailand och andra delar av världen. De lyfter fram individer som rest sig för att göra motstånd mot det fysiska och strukturella våld och den diskriminering de har fått uppleva.

Utställningen bygger på det forskningsarbete som gjordes för tv-dokumentärerna Pahan jälkeen (Efter ondskan) som visas hösten 2016 på kanalen Liv. Filmerna har regisserats av Arman Alizad och Meeri Koutaniemi. Som en del av utställningen visas kortfilmen Kun viha häviää (Då hatet förlorar) om massmorden i Norge 2011.

Meeri Koutaniemi (f. 1987) är en finländsk fotograf, journalist och dokumentärfilmare. I sitt arbete fokuserar hon på samhälleliga fenomen och frågor om identitet. Koutaniemi har arbetat i cirka femtio olika länder och vunnit pris i många internationella tävlingar.
Twitter: @meerikouta

Arman Alizad (f. 1971) är en iransk-finländsk producent. Alizad är känd för sina engagerande tv-dokumentärer som behandlar samhällsförhållanden i olika delar av världen. Alizads prisbelönta tv-program har visats i mer än 135 länder.
Twitter: @armanalizad

Utställningen stöds av Olympus.