Utställningen Marsken söker vän presenterar finalisterna i Kiasmas konsttävlingen
Ryttarstatyn av marskalk Mannerheim är bekant för alla finländare – en nästan ikonisk skulptur. Statens konstverkskommission har tillsammans med Kiasma arrangerat en konsttävling för att hitta ett nytt verk som ska ställas ut intill Kiasma. Genom tävlingen letar man efter ett verk som utmanar den invanda föreställningen om offentlig konst och som väcker tankar och diskussion om temat.
Utställningen Marsken söker vän presenterar finalisterna i konsttävlingen. Samtidigt får publiken möjlighet att stifta bekantskap med alla 363 bidrag som lämnats in till tävlingen.Tävlingsbidragen lämnades under pseudonymer. Vinnaren offentliggörs på Kiasma den 10.3. På utställningen kan publiken också rösta på sin egen favorit.
Sex konstnärer och kollektiv deltar i finalen: Harri Ahonen, Antti Immonen, muesli art collective (Louis Darcel, Maëlle Delaplanche, Hannah De Corte och João Freitas), Anssi Pulkkinen, Nestori Syrjälä samt arbetsgruppen: Aet Ader, Andra Aaloe och Flo Kasearu.
I mitten av 1990-talet väckte projektet för att bygga ett museum för samtidskonst intill ryttarstatyn heta känslor. Idag är miljön kring Kiasma och Musikhuset en urban mötesplats som präglas av såväl skateboard-åkare och cyklister som demonstrationer och kulturevenemang. Men färdigt är det fortfarande inte: området kring Tölöviken utvecklas vidare också idag.
Finalisterna
Okulus
”Okulus är ett medel för nya, överraskande möten, en symbol för transparens och ett offentligt öga vars synnerv och -centrum är Kiasma.”
”Okulus består av två runda bildskärmar som är kopplade till kameror. De filmar området framför sig och förmedlar bilden i realtid till den andra bildskärmen. På detta sätt skapas en stor, ljudlös bildtelefon eller virtuell teleport från ena sidan Kiasma till den andra. Utöver livebilden kan man på skärmarna visa exempelvis videokonst eller bilder som tidigare filmats in på platsen. Bildskärmarnas skulpturala skal hänvisar till ögats och ögonlockets form.”
Semaphore
“Svävande skulpturer i soluppgången”
“Bidraget är en modern version av en gammal signalanordning, semaforen. Verket producerar varje dag vid soluppgången jättelika såpbubblor som uppenbarar sig från museets tak. Bubblorna är skulpturer skapade av vinden och ljuset, och de håller bara några få sekunder. De väcker museet till den nya morgonen och är en del av helsingforsbornas vardag genom de olika årstiderna. Installationen blir en ritual som framhäver tidens gång.”
Alerts
“Och plötsligt fanns det ingen mark undertill…”
”Under det kommande året kan marken under Kiasma skälva och spricka. En förbipasserande kanske upptäcker att hon eller han befinner sig i efterdyningarna efter något större skeende. Hon eller han kan stanna upp för att fundera på vad de illa tilltygade bitarna av den urbana miljön har att berätta, eller bara gå vidare. Incidenterna som plågar museet och dess omgivning är förvrängda återspeglingar av globala fakta. De lämnar publiken i förundran över vad som kan ha hänt, hur man ska kunna gå vidare efter detta – och vem som nu ska mata dessa kameler.”
Discomposition (with a grid)
”En spillra av vårt nationella landskap idag, separerat från sin kontext och sitt ändamål.”
”Parkeringsplatsernas systematiska rader har omformat våra offentliga rum under det senaste halva århundradet. Det målade asfaltfältet bryter människans relation till marken och landskapet, och försöker avgränsa vår existens och våra förehavanden till en extern ordning och rätlinjiga prestationer. Parkeringsplatsen erbjuder också ett underlag för spontan verksamhet och möten. Verket uppmuntrar till att utnyttja det omgivande rummet, att skapa situationer. Kreativt, utan begränsningar.”
Hedersomnämnande för ett intressant koncept
Running man
”Running Man är en dramatiserad bild av nutidsmänniskan: en jäktad skepnad som förlorat sin riktning i en värld som brutits sönder av ekologiska, ekonomiska och politiska kriser. Verket består av en timme långa löpningar som genomförs en gång i veckan i ett års tid. Som löpare fungerar skådespelare och dansare. Löpningarnas koreografi bygger på de fysiska manifestationerna av olika psykologiska krisreaktioner.”
Tävlingens vinnare, delad 1:a plats
Watercolour
”Turnerskt färgdis i det mörka Norden”
”Verket är en pulserande ljus- och ljudinstallation, i museets bassänger som tömts till vintern. I skymningen fylls bassängerna med ett dis som lyses upp i färger. Slutresultatet är en stor, levande målning: ett ’turnerskt’ färgdis i det mörka Norden, utfört med tidsenliga penslar. Vinden formar och bär med sig dimman som den vill. Verkets ljudmaterial består av ett mystiskt ’solarisliknande’ knaster och sus. I början av våren monteras installationen ned i väntan på nästa period av mörker.”
Tävlingens vinnare, delad 1:a plats
Publikens favorit
Kiasmas vänners favorit