Markus Copper

Smaken av metall

Markus Coppers retrospektiva utställning presenterar konstnärens originella konst och världsbild i en aldrig tidigare skådad omfattning. Utställningen gör en djupdykning i vår tids mänskliga tragedier. Verken är från perioden 1991-2018.

  • 11.11.2022–26.2.2023
4:e och 5:e våningen
Biljetter: med museibiljetten

Markus Copper. Bild: Finlands Nationalgalleri / Petri Virtanen.

Allegorier och känslan av fara

Bildkonstnären Markus Copper (1968–2019) är känd särskilt för sina storskaliga verk som dominerar rummet, och som utnyttjar ljud, mekaniska rörelser eller ljus. Många av hans verk kommenterar människans agerande, moral och mentala landskap.

Copper var en samhälleligt inriktad konstnär som behandlade katastrofer allegoriskt. De storskaliga verken Estonia (2006) och Kursk (2004) når fram till de kollektiva rädslor som förlisningen av både passagerarfärjan Estonia och atomubåten Kursk gav upphov till. Den mekaniska installationen Valfångststation (2009) med läderjackor och en roddbåt vaknar till liv genom rörelser som demonstrerar hur en val flås.

Särskilt i början av sin karriär letade Copper efter känslan av fara, och de tidiga verken kunde också rent konkret vara farliga, såsom Sixpack of Instant Death (1995). Copper delade ut de sex delarna av skulpturen bland sina vänner, och om de förenas på rätt sätt ska verket explodera. År 2020 letade polisen efter verkets delar, och de har numera gjorts ofarliga.

Klassiker och okända verk

På utställningen visas också Coppers kändaste verk, valskulpturen De sju havens ärkeängel (1998). Verket ingår i Kiasmas samlingar och är ett av museets mest älskade. I verket har Copper bland annat använt gamla orgelpipor från Kotka kyrka, som nu återger valarnas dova sång.

Många av Coppers verk har nedmonterats och försvunnit. På utställningen finns ritningar, skisser och dokumentärmaterial om dessa verk. Kiasma har med hjälp av konstnärens familj och närmaste krets lyckats rädda och delvis konservera en del av Coppers efterlämnade produktion. Verken kommer att läggas till Nationalgalleriets samling.

På utställningen visas också videodokumentärer om konstnären från 1990-talet, som sällan visats offentligt.

Copper var också en flitig och skicklig tecknare. I utställningen ingår flera teckningar ur olika museisamlingar, bland annat teckningsserien Lusttur till vägrenen (2018) som blev has sista och som hör till Kiasmas samlingar.

Verk på utställningen

Publikation

I samband med utställningen publiceras en bok som presenterar Markus Coppers produktion, utgiven i samarbete mellan Kiasma och Förlagsaktiebolaget Parvs. Den rikt illustrerade publikationen erbjuder färska perspektiv på konstnärens produktion av flera olika skribenter.

Kuratorer

Kuratorer för utställningen är museichef Leevi Haapala och kuratorn Jari-Pekka Vanhala.