Kompasskurs norr

Verk ur Wihuris stiftelses samling

Utställningen presenterar Jenny och Antti Wihuris stiftelses betydande samling samtidkonst, med betoning på verk av konstnärer som är hemma från eller bor i norra Finland.

  • 7.10.2022–2.4.2023
2:a och 3:e våningen
Biljetter: med museibiljetten

Eemil Karila; Before Nights Falls Again, 2020, muste, tempera ja öljy kankaalle

Konst från norr

Jenny och Antti Wihuris stiftelses konstsamling som donerats till Rovaniemi stad är en av de mest betydande samlingarna av samtidskonst i Finland. Samlingen som omfattar mer än 3400 verk ger en mycket bred bild av den finska samtidskosten, från 1960-talet till idag.

Den kommande utställningen på Kiasma ger en omfattande presentation av samlingen, men alldeles särskilt lyfter utställningen fram verk av konstnärer som är bosatta i eller arbetar i Norra Finland.

”Det har varit intressant att stifta bekantskap med Wihuris stiftelses mångsidiga och rika samling som omfattar många konstnärer och verk som redan är bekanta för oss på Kiasma, men som för oss också har öppnat upp ett intressant nytt perspektiv på den nordfinska samtidskonsten. Urvalet av verk som vi har planerat framhäver teman kring natur och identitet som är starkt närvarande i samlingen”,

– Kati Kivinen, Kiasmas samlingsintendent

Verk på utställningen

Samarbete

Utställningen genomförs i samarbete med Rovaniemi konstmuseum och Jenny och Antti Wihuris stiftelse.

Utställningen utgör en fortsättning på samarbetet mellan Nationalgalleriet och Wihuris stiftelse som inleddes år 2017. Dess synligaste form har varit Wihuri-dagarna som årligen arrangerats på Nationalgalleriets museer Kiasma, Ateneum och Konstmuseet Sinebrychoff, då stiftelsen har bjudit besökarna på fritt inträde till alla tre museer. År 2022 har det gått 80 år sedan Jenny och Antti Wihuris stiftelse grundades.

Från Kiasma flyttar utställningen år 2023 till konstmuseet Korundi i Rovaniemi.