Iiu Susiraja

Konstnären Iiu Susiraja är känd för sina ärliga självporträtt där hon avbildar sig själv i sina vardagliga sysslor hemma. Verken präglas av värme och humor.

  • 15.3.–28.7.2019
2:a våningen

Bild: Finlands Nationalgalleri / Pirje Mykkänen.

Åbobon Iiu Susirajas utställning Torr glädje granskar konstnärens produktion under drygt tio års tid. Susiraja gör ärliga och varmt humoristiska fotografier och videofilmer. Det handlar emellertid inte om egentliga självporträtt, snarare performancer inför kamera.

Ärlighet och kvinnlighet

Konstnären ställer sig framför kameran i utpräglat vardagliga miljöer, tillsammans med vardagliga föremål, kläder, städredskap eller matvaror som hon använder ”på fel sätt” eller på oväntade sätt. För Susiraja utgör mat eller ett vardagligt bruksföremål material för konst på samma sätt som färg eller lera är det för en annan konstnär.

”Ofta tänker man att man borde se vacker ut på bild. Jag har tänkt att konstens uppgift är att berätta sanningen, bilderna skulle inte vara sanna om det var någon annan som uppträdde i dem.”

Verken väcker insikt om våra kulturellt laddade uppfattningar om kroppsbild, sexualitet och kvinnlighet.

Iiu Susiraja

Iiu Susiraja (f. 1975) har utexaminerats som textilartenom och bildkonstnär (fotografi). Hon har avlagt magisterstudier i bildkonst vid Bildkonstakademin 2012–2016. Utställningen är konstnärens första omfattande museiutställning i Finland. Utöver fotografier och videoverk visas en installation.