Grayson Perry

Brittiska konstnären Grayson Perrys uttryck rör sig från klassisk grekisk keramik till folkkonst.

  • 13.4.–2.9.2018

Bild: Finlands Nationalgalleri / Pirje Mykkänen.

På utställningen får vi bekanta oss med den brittiska konstnären Grayson Perrys omfattande produktion.  I sin konst behandlar Perry allmänmänskliga teman: identitet, kön, social ställning, sexualitet och religion. Med sina verk skildrar han nutiden, men han föredrar att arbeta med traditionella material som keramik och väggbonader. I sitt hemland är Perry också känd som en frän offentlig debattör, skribent och personen bakom prisbelönta tv-serier.

Perry talar öppet och direkt om sitt eget liv. Även i hans verk finns det självbiografiska element. Som barn utvecklade konstnären en stark privat fantasivärld och insåg tidigt att han var transvestit. Perrys kvinnliga alter ego Claire och barndomens nallebjörn Alan Measles uppträder i många av verken.

Utställningen Folkvisdom presenterar Perrys verk från de två senaste decennierna. Folkvisdomar är föreställningar som förmedlas från generation till generation genom muntlig tradition. ”De är inte nödvändigtvis rationella eller vetenskapligt bevisade, men ofta gömmer de ett frö av sanning”, säger konstnären.

Utställningen har satts upp i samarbete mellan Museet för nutidskonst Kiasma och La Monnaie de Paris, Paris. Med tack till Victoria Miro, London/Venice och British Embassy Helsinki.

Grayson Perry

Perry (f. 1960 i Chelmsford, Storbritannien) inledde sin konstnärskarriär på 1980-talet. Utom i Storbritannien har han hållit separatutställningar på olika håll i Europa, USA och Australien. Perry har fått flera olika priser och hedersbetygelser, bland annat det mycket prestigefyllda brittiska konstpriset Turner Prize år 2003. Han bor och arbetar i London.