Galen kärlek

Seppo Fränti -samlingen

02.06.2020 - 10.01.2021

Seppo Fräntis omfattande samling är vågad, öppen och samtidigt intim. Genom bildkonsten gestaltar den det smärtsamma i att vara människa.

”Kom och se utställningen med öppet sinne, man får gärna gråta!” säger samlaren Seppo Fränti om sin konstsamling. Helsingforsaren Fränti har samlat konst i fyrtio års tid och år 2017 donerade han sin omfattande samling till Kiasma. Utställningen Galen kärlek är en djupdykning i konsten i Fräntis samling, och i en samlares passion.

Seppo Fräntis samling fokuserar på den finländska samtidskonsten och dess tyngdpunkt ligger på målarkonsten. Samlaren har följt sin egen uppfattning och litat på sina känslor: för Fränti är konsten inte ett placeringsobjekt utan ett föremål för kärlek. I den månsidiga samlingen finns både kraftiga känslouttryck och stillsamt minimalistisk konst.

För Fränti är också människorna en viktig aspekt av konstsamlandet. Han har skapat personliga kontakter till nästan alla konstnärer som är representerade i hans samling, och många av dem har blivit nära vänner till honom. I samlingen finns många verk av unga och nyligen utexaminerade konstnärer som Fränti har hjälpt med att komma igång med karriären.

På utställningen visas över 200 verk.

Publikation

Utställningspublikationen analyserar Fräntis ovanliga samling där abstrakt minimalism möter kraftigt expressiv konst.

Publikationen finns att köpa i museoshop.fi.

3:e våningen