Emma Jääskeläinen

Kiasma Commision by Kordelin

Emma Jääskeläinens nya skulpturhelhet erbjuder en visuell och lekfull fantasiresa i Kiasmas entréhall.

  • 2.6.2020–10.1.2021
1:a och 2:a våningen

Bild: Finlands Nationalgalleri / Petri Virtanen

Mild humor

Delarna i Emma Jääskeläinens verk breder ut sig över Kiasmas entréhall och balkongen på våning 2. Verket Proper Omelette är en familj av skulpturer som består av två stenskulpturer, ett textilverk och en bronsskulptur.

Utgångspunkten för verket är den mänskliga kroppen och dess förnimmelser, som lagrats i minnen. En skulptörs arbete är också förknippat med att kroppen tröttnar, svettas och värker.

Jääskeläinen arbetar huvudsakligen med skulptur. Hon hanterar denna traditionsbundna gren av bildkonsten på ett modigt och milt ironiskt sätt – och hämtar in element ur vardagliga sammanhang i den traditionella bildhuggarkonsten. Valet av material styrs av mycket starka föreställningar: Maskinens blad sjunker in i travertinen som i ost, och rosenmarmor påminner om en flottig korv. Tuggummi, öronproppar, en keps och torkade frukter är material för skulpturen likaväl som stenen.

Ordet omelett i namnet på verket som visas på Kiasma inkluderar enligt konstnären tanken om födelse, mognad och hur också mycket olika saker kan anhopas.

Galleri

Konstnär

Emma Jääskeläinen (f. 1988 Esbo) utexaminerades från Konstuniversitetets Bildkonstakademi år 2018. Jääskeläinens verk har varit utställda bland annat på Raumotriennalen 2019 samt i Rådhusets galleri i Åbo och HAM-galleriet 2018.

Samarbete

Kiasma Commission by Kordelin är en produktions- och stödmodell för finländsk samtidskonst som stöds av Alfred Kordelins stiftelse. Dess mål är att presentera finska konstnärer och stärka den finska samtidskonstens synlighet internationellt. I serien har ett projekt årligen producerats under åren 2018–2020, och verken har infogats i Kiasmas samlingar. Emma Jääskeläinens verk är den tredje delen i serien.