Ed Atkins

Den brittiska konstnären Ed Atkins utforskar människans relation till olika framställningstekniker och hur de lyckas avbilda oss till och med alltför exakt, eller hur de misslyckas totalt.

  • 28.2.–23.8.2020
5:e våningen

Den brittiska konstnären Ed Atkins fortsätter serien av framträdande internationella separatutställningar på Kiasma.

I sina videoverk utforskar Ed Atkins människans relation till olika framställningstekniker och hur de lyckas avbilda oss till och med alltför exakt, eller hur de misslyckas totalt. I sina verk använder han både hittat och för ändamålet producerat videomaterial. Verken förenas av musik och en ångestladdad stämning.

Det flerkanaliga verket Safe Conduct (2016) parodierar flygfältens säkerhetsvideor. Det beskriver hur man med hjälp av en estetik bekant från serier och bekanta kulturella referenser försöker lindra människors vanföreställningar och rädslor i anknytning till säkerheten. I den kusligt komiska animationens bakgrund hörs Maurice Ravels mekaniskt maniska Bolero, som skapar en febrig signaturmelodi till händelserna.

I materialmixen i Safe Conduct finns ingredienser från säkerhetsprotokoll, animerade kroppar, hantering av slaktkroppar metalldetektorer. Verkets namn för tankarna till avsiktligt obskyra administrativa föreskrifter, och är samtidigt en direkt referens till de lejdebrev eller passersedlar som i forna tider garanterade sin bärare en säker resa. Safe Conduct är också det engelska namnet på den ryska poeten Boris Pasternaks fragmentariska autobiografi.

På Kiasmas utställning visas också nya verk av Atkins.

Obs! På utställningen finns en datoranimation som innehåller bilder med våldsinslag, som amputerade kroppsdelar. Verket kan chocka känsliga åskådare.

Vänligen acceptera marknadsföringskakor för att titta på den här videon.

Ed Atkins

Ed Atkins (f. 1982, Oxford, Storbritannien) bor och arbetar i Köpenhamn. Atkins har haft separatutställningar bland annat på följande museer: Kunsthaus Bregenz och K21 Düsseldorf; Martin-Gropius-Bau, Stedelijk Museum, The Serpentine Gallery och MoMA PS1 (2012). Ed Atkins verk har också visats på Venedig-biennalen, Lyon-biennalen, och Performa.

Ett urval av Ed Atkins texter publicerades år 2016 under titeln A Primer for Cadavers, och år 2017 gav förlaget Skira ut en omfattande konstnärsmonografi. Den episka monologen Old Food utkom 2019, utgiven av Fitzcarraldo. För tillfället färdigställer Atkins sin första hellånga film.

Donation

Ed Atkins Safe Conduct är en donation till Museet för nutidskonst Kiasma av samlingen Zabludowicz Collections grundare Anita och Poju Zabludowicz.