Dineo Seshee Raisibe Bopape

(ka) pheko ye – vid drömmens portar

Dineo Seshee Bopapes första separatutställning i Norden består av en multisensoriskt helhet av konstverk.

  • 6.10.2023–25.2.2024
5:e våningen
Biljetter: med museibiljetten

Dineo Seshee Bopape in Kiasma, Kiasmassa kuva | Photo: Kansallisgalleria | Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen

Naturmaterial

Medan hon förberedde utställningen vistades Dineo Seshee Raisibe Bopape en tid på Frantsila ekologiska örtfarm. Där lärde hon känna helande läkeörter, traditioner och naturen. Allt detta hade ett starkt inflytande på hur utställningen utformades. Den nya verkhelheten som planerats i Kiasma förvandlar museirummet till ett enhetligt landskap.

I sina verk använder Bopape ofta olika naturmaterial, såsom lera, aska växter. Av dem skapar hon platsbundna installationer. Även om materialen är alldagliga är de förknippade med en rik symbolik och hänvisar bland annat till historien och geografiska platser. Särskilt jordmaterial är viktiga i hennes arbete; enligt en traditionell sydafrikansk uppfattning bär exempelvis mineralerna i stenar på minnen och uråldrig kunskap. Vid sidan av naturmaterial utnyttjar Bopape video, ljud och neonljus på utställningen.

I Bopapes arbete spelar tanken om kvinnan som föderska av liv och skapare av nytt en viktig roll. Hennes arbete bygger på personliga erfarenheter av hennes hemland Sydafrika och dess historia som sträcker sig över flera statsgränser.

Konstnären

Dineo Seshee Raisibe Bopape (f. 1981, Polokwane, Sydafrika) bor i Johannesburg. Separatutställningar av henne har senast setts bland annat på Museum of Modern Art i New York (2023) och Pirelli HangarBicocca i Milano (2022). År 2019 var hon med om att representera Sydafrika vid Venedigbiennalen. Bopape har bland annat beviljats Future Generation Art Prize år 2017.

Kurator

Utställningen har kurerats av huvudkuratorn för de alternerande utställningarna João Laia.