Daniel Steegmann Mangrané

Daniel Steegmann Mangrané väcker oss att ifrågasätta de sätt vi är vana att se världen. Konstnären skapar i Kiasma en miljö som kan upplevas med alla sinnen.

  • 31.3.–10.9.2023
5:e våningen
Biljetter: med museibiljetten

Daniel Steegmann Mangrané förvränger vårt sätt att se konsten på Kiasma

För konstnären Daniel Steegmann Mangrané (f. 1977) ska ett museum vara mera än en lokal där man i idealiska förhållanden samlar och skyddar föremål från den omgivande världen. Ett museum ska hellre vara ett rum där man kan dryfta och omvärdera sin relation till planeten. 

Steegmann Mangrané är hemma från Barcelona och har sedan 2004 bott i Rio de Janeiro. Han vill fånga det ögonblick då utställningsbesökaren slutar fokusera på enskilda verk och i stället börjar observera sin egen upplevelse i rummet. Som medium använder Steegmann Mangrané ljus, färger, smaker och dofter. Han leker med dimensioner och fångar vår uppmärksamhet med detaljer.

Verken på utställningen kan besökaren också uppleva med sin kropp, i stället för att bara beskåda dem.

Det organiska och det geometriska möts

På utställningen visass bland annat teckningar, filmer, skulpturer och ljudverk.

Den översta våningen på museet förvandlas till en immersiv installation. Ett viktigt element är det naturliga ljuset som tränger in genom blå färgfilter på fönstren och som gör att utställningen förändras med dygnets timmar och väderleken. Golvet är täckt med en blå matta där man till exempel kan lägga sig ner för att observera omgivningen och verken.

Steegmann Mangrané har som mål att förvirra utställningsbesökarens sinnen och ifrågasätta förutfattade uppfattningar. Han fascineras bland annat av insektsläktet spökskräckor som maskerar sig som en del av sin livsmiljö. Vad som i ett videoverk först ser ut som en kvist visar sig plötsligt vara en varelse då den börjar röra på sig.

Naturen och det konstgjorda möts ofta i konstnärens verk. Geometriska figurer har ritats in, klippts ut eller reflekteras på växters blad. För ett ögonblick är det osäkert vad som har producerats av människan och vad som har formats av naturen. För Steegmann Mangrané innebär detta emellertid inte ett motsatsförhållande: människan är en del av naturen, inte separat från den och står inte över den. Som barn drömde konstnären om ett yrke som biolog, och regnskogen som ofta återkommer i hans verk fungerar som en liknelse för hur allting i världen är sammankopplat.

Verk på utställningen

Obs!

  • Verken i utställningen är känsliga. Vänligen rör dem inte. 
  • Rör dig försiktigt på 5:e våningen. Golvet är ojämnt.  
  • En del av ljusen kan innebära en risk för migrän- eller epilepsiattacker. 
  • I ett av verken hanterar man citrusfrukter och deras saft.

Samarbete

Utställningen har genomförts i samarbete med Museet för samtidskonst i Barcelona (MACBA). Utställningen har fått stöd av Institut Ramon.

Kuratorerna

Utställningen har kuraterats av João Laia, huvudkurator för Kiasmas växlande utställningar, Hiuwai Chu, huvudkurator för MACBA:s utställningar, och Piia Oksanen, kurator för Kiasmas växlande utställningar.