Ann Veronica Janssens

Med hjälp av ljud, ljus och färger skapar Janssens rum där hon utforskar synobservationer och deras begränsningar.

  • 12.10.2018–13.1.2019

”Mitt viktigaste material är ljuset.”

De två översta våningarna på Kiasma fylls av ljuskonst av Ann Veronica Janssens som bor och arbetar i Belgien. Utställningen är Janssens första separatutställning i Finland.

Janssens har ända sedan barndomen fascinerats av ljus och de olika fenomen det skapar. Många av hennes verk bygger på ljusets lek med vätska, vattenånga, reflekterande ytor och det byggda rummet. Konstnären vill få oss att stanna upp för att uppleva dessa flyktiga fenomen.

Janssens utforskar vardagliga fysiska fenomen och vill göra dem synliga. Verken har ofta sin upprinnelse i tursamma sammanträffanden.

Cykling på våning fem

En av höjdpunkterna på utställningen är de kromskimrande cyklarna som museibesökarna kan cykla omkring på i Kiasmas stora utställningssal.

De glänsande cyklarna speglar det omgivande rummet och kastar samtidigt rörliga reflektioner i den ljusa salen.

Övriga verk är bl.a. ljuslandskapet Orange Sky Blue som syns till Mannerheimvägen och verket Untitled (White Glitter) som består av glitter som kastats ut i utställningssalen.

I sina verk använder Janssens överraskande material, som paraffinolja och på olika sätt reflekterande ytor.

Okonstlat och känsligt

Janssens använder mycket få material i sina verk. Det viktiga för henne är inte konstföremålen, utan den upplevelse som föds ur ljus, färg, ljud och rörelse.

De minimalistiska verken inbjuder oss att utforska dem ur olika perspektiv, att vässa våra sinnen och bli överraskade. Allting är inte vad det ser ut som vid första påseende.

Om konstnären

Ann Veronica Janssens föddes i Folkestone i Storbritannien år 1956. Numera bor och arbetar hon i Bryssel i Belgien.

Janssens verk har visats på internationella utställningar och andra konstevenemang sedan 1980-talet. År 1999 representerade hon sitt hemland på Venedigbiennalen. Hennes verk har bland annat visats på Tate Modern i London och på Grand Palais i Paris.