Tatu Rönkkö in the Dark

Ljudverket inspirerad av den arktiska naturen för lyssnaren djupt ner i en inbillad tid och plats.

  • 21.1.2023 kl 15–16
1: a våningen Kiasma Teater
Biljetter: 20 € / 12 €

Photo: Nationalgalleriet / Petri Virtanen

Beskrivning

Percussionisten och ljudkonstnären Tatu Rönkkö tillbringade förra vintern på den subarktiska kusten i Nordnorge och i Kilpisjärvi, där han samlade ljud och föremål i omgivningen. Av snö, frusen tång, snökrabbors och sjöborrars skal samt borrar föddes nya futuristisk-arkeologiska instrument som i ett ljudverk på Kiasma-teatern för lyssnaren djupt ner i en inbillad tid och plats.

Rönkkö har fördjupat sig i att utforska ljudets makronivå: ”Då man bromsar upp ljud förändras objektet och blir större till sina dimensioner samtidigt som tiden tänjs ut. Med andra ord förvandlas människan till en lilliput… Att få ett sådant perspektiv är både insiktsgivande och slående. Utom i ljud dök jag också på ett makroplan ner i de bilder jag kunde ta med mikroskopen på den biologiska stationen i Kilpisjärvi. De fungerade som inspiration i kompositionsprocessen”.

Det en timme långa, audiellt tredimensionella och immersiva verket framförs i en mörk teatersalong utan visuella stimuli.

Mörk konsert

Sedan 2018 har Kiasma Teater ordnat konserter där fokus enbart ligger på att lyssna. Konserter har hittills hörts av följande artister: Olavi Louhivuori, Norman Orro (EST), Karina & Ville Aalto.

Liknande evenemang