Robert Mapplethorpe

De mer än 250 verken i retrospektiven erbjuder en omfattande överblick över de viktigaste faserna i konstnärens karriär.

  • 13.3.–13.9.2015

Den amerikanska fotokonstnären Robert Mapplethorpe (1946–1989) levde ett passionerat liv i centrum av rock- och undergroundcirklarna i New York på 70- och 80-talet. Denna passion förmedlas också genom hans konst.

De mer än 250 verken i retrospektiven erbjuder en omfattande överblick över de viktigaste faserna i konstnärens karriär. I sina fotografier strävade Mapplethorpe efter perfektion och i dem möts skönhet, erotik, smärta, njutning och död. Mapplethorpe fotograferade också sina berömda vänner, som Patti Smith, Andy Warhol och Richard Gere. Konstnärens fotografier är nära knutna till sin tid, men samtidigt är de universella och fortfarande mycket aktuella.

Topputställningen som kommer till Helsingfors från Paris erbjuder en unik möjlighet att stifta bekantskap med en av vår tids viktigaste fotokonstnärers konst och liv. Kuratorer för utställningen är Jérôme Neutres från Paris samt Kiasmas direktör Pirkko Siitari och intendent Marja Sakari.

Utställningen arrangeras av Finlands Nationalgalleri / Museet för nutidskonst Kiasma och Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais i samarbete med Robert Mapplethorpe Foundation i New York.​

The Robert Mapplethorpe Foundation, New York