Ways of Seeing

Denna politiska föreställning tar oss till maktstrukturernas rötter för att kartlägga kopplingarna mellan övervakning, rasism och rädsla.

  • 18.6.2022 kl 15–16.50
på engelska
Biljetter: 25 € / 16 €
Biljetter inkluderar inträde till utställningen på dagen för föreställningen.

Hanan Benammar, Ways of seeing, Black Box. Bild: Leif Gabrielsen.

Om föreställningen

Hanan B. har rest från Frankrike till Norge bara för att upptäcka att Jean-Marie Le Pens och Nationella frontens agenda har slagit djup rot också i norr. I Oslo möter hon Sara B som på 1980-talet flydde till Norge från det krig Saddam Hussein förde mot kurderna.  

I föreställningen Ways of Seeing (Sätt att se) försöker Hanan Benammar, Sara Baban och Pia Maria Roll kartlägga de nätverk vars mål är att stärka rasismen i det norska samhället. Vem hör till nätverken och vad vill de uppnå? 

Pjäsen som hade premiär i Oslo år 2019 fick mycket uppmärksamhet och utvidgade diskussionen om rasism i Norge. Även om situationen i Norge är performancens utgångspunkt refererar den också till händelser i andra delar av världen, som Algeriets självständighetskamp, franska politiker idag, konflikten i Kurdistan och de samhälleliga experimenten i den autonoma administrativa regionen Rojava i Syrien. 

Ways of Seeing bär stark vittnesbörd om hur konsten möjliggör experiment som hjälper oss att granska dagens brännande frågor.  

Läs mer på engelska:

Konstnärerna

Pia Maria Roll

Pia Maria Roll är en norsk teaterregissör. Hon har arbetat som skådespelare, manuskriptförfattare och dramatiker. I Norge är Roll känd för föreställningarna Street Scene (2008), Over evne III (2010), Ship O’hoi (2012), Ses i min nästa pjäs (2015) och Nå løper vi! 

Hanan Benammar

Hanan Benammar (f. 1989) är en algerisk-fransk konstnär som bor i Oslo. Benammar har avlagt magisterexamen vid Oslo konstakademi (Norge) och Dutch Art Institute (Nederländerna). 

Sara Baban

Sara Baban är skådespelare och sångare. Hon har arbetat som skådespelare på den norska, turnerande teatern Risteateret. De senaste åren har Baban turnerat med den framgångsrika pjäsen Nå løper vi! Som bäst avlägger hon en magisterexamen vid Oslos National Academy of The Arts KHIO. 

Bilder

Arbetsgrupp

Uppträdande: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Ketil Lund 
Koncept: Pia Maria Roll, Marius von der Fehr 
Text: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr 
Regi: Pia Maria Roll 
Assisterande regi: Marius von der Fehr 
Dramaturgi: Kai Johnsen 
Scenografi, dräkter: Jennie Bringaker 
Musik: Sara Baban, Hanan Benammar, Phonophani, Jon Platou Selvig 
Tekningar, animation: Lotte Konow Lund 
Ljusdesign: Svein Inge Neergård 
Video: Sara Baban, Hanan Benammar, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr, Line Lyngstadaas 
Textutdrag: Aimé Césaire, Frantz Fanon, Jean-Paul Sartre m.fl. 

I samarbete med

Black Box Teater.

Med stöd från

Norsk Kulturfond och Dramatikkens hus.  

Läge och tillgänglighet

Kiasma-teatern är belägen på första våningen av museet, i motsatta ändan av byggnaden sett från huvuddörren. Platserna i teatern är onumrerade. Ytterkläder och stora väskor får lämnas gratis i Kiasmas klädföråd.   

Vägen till den övre platån av teatern är hinderfri. Vi rekommenderar att du i förväg kontaktar Kiasmas info om det finns behov av rullstolsplats. 

 

Liknande evenemang