Wakey-wakey

Ett ritualistiskt samtidsdansverk som dyker ner i det undermedvetnas djup. Denna väckelserörelse bjuder in dig att vandra genom sinnets dunkla områden.

  • 22.9.2022 kl 19–20.30
  • 24.9.2022 kl 15–16.30
  • 25.9.2022 kl 15–16.30
  • 28.9.2022 kl 19–20.30
  • 30.9.2022 kl 19–20.30
  • 1.10.2022 kl 15–16.30
1: a våningen
Biljetter: avgiftsbelagd
Biljettförsäljningen online avslutas en timme före föreställningen. Efter detta kan man fortfarande köpa biljetter från Kiasmas informationsdisk om det finns några kvar. Biljetten inkluderar inträde till Kiasmas utställningar på dagen för framförandet. Längd: 1h.

Mikko Niemistö, Wakey Wakey, 2021. Bild: Finlands Nationalgalleri, Pirje Mykkänen och Sofia Pyy.

Beskrivning

Samtidsdansverket Wakey-wakey skapar ett psykedeliskt tillstånd där man aktivt eftersträvar olika förskjutningar från ett lager till ett annat i det undermedvetna. Verket hämtar inspiration ur transen och ur ett mångsidigt urval drömmar, dikter och känslofyllda politiska texter.  

Genom rituella strukturer dyker arbetsgruppen ner i sinnets interna verkligheter. Verket består av en tvärkonstnärlig helhet där uppvaknandet har inverterats. I verket sker uppvaknandet från verkligheten till medvetandets underströmmar: till det brus som täcks av vardagen men som blinkar fram som minnen av nattliga visioner eller som kan skönjas då man försjunker djupt i sina tankar.  

Dansverket är en del av en väckelserörelse som bjuder in oss att vandra genom sinnets dunkla områden. Det behandlar bland annat politiska och religiösa väckelser och den egots död som psykedeliska substanser ger upphov till. Sådana tillstånd beskrivs ofta som en förmåga att se saker i ett nytt ljus eller som ett återställande av förlorad sanning, varvid den verklighet man har vaknat ur ter sig främmande.  

Föreställningen har texter och sång på engelska.

Konstnärerna

Mikko Niemistö

Mikko Niemistö är koreograf, uppträdande konstnär och kurator. Han arbetar i Helsingfors och utomlands. Han har genomfört både soloverk och tvärkonstnärliga helheter där olika konstarter står i dialog med varandra. I sina verk utforskar han människokroppens relation till sin omgivning: undermedvetna och medvetna kroppsliga kopplingar till samhällets strukturer.  

Karolina Ginman

Karolina Ginman är en dansare och koreograf från Helsingfors. Hon är intresserad av den djupt varseblivna och genomlevda skapande kroppen som talar sin poesi bortom förståndet.  

Johannes Vartola

Johannes Vartola är en konstnär och ljuddesigner från Helsingfors. Han arbetar med filosofin kring människans naturrelationer samt rummets och platsens politik. Vartolas specialområden är det experimentella, publikengagerande och dokumenterande.  

Justus Kantakoski

Justus Kantakoski är modedesigner och uppträdande konstnär. Kantakoski arbetar med samtidsmode, hantverk, uppträdande konst och videokonst. Hans arbeten har vunnit priser både internationellt och i Finland.  

Teo Lanerva

Teo Lanerva är en ljus- och videodesigner från Helsingfors. Han arbetar främst med samtidsföreställningar, både på små undergroundklubbar och på stora festivaler. Verk som han designat har visats i mer än tio länder.    

Elina Lifländer

Elina Lifländer är scenograf, installationskonstnär och lektor i scenografi för de uppträdande konsterna vid Konstuniversitetet. Hennes arbeten har visats bland annat i Helsingfors, i Prag och på forskningspaviljongen i Venedig.

Arbetsgrupp

Koreografi, text och sånger: Mikko Niemistö
Uppträdande: Karolina Ginman och Mikko Niemistö 
Kostymdesign och stickdesign: Justus Kantakoski 
Mönster och stickdesign: Emilia Kuurila
Ljuddesign: Johannes Vartola 
Ljusdesign: Teo Lanerva 
Lokaldesign: Elina Lifländer
Konstnärlig dialog: Jenni-Elina von Bagh
Produktion: Mikko Niemistö och Kiasma-teatern

Med stöd från

Konestiftelsen och Centret för konstfrämjande

Läge och tillgänglighet

Kiasma-teatern är belägen på första våningen av museet, i motsatta ändan av byggnaden sett från huvuddörren. Platserna i teatern är onumrerade. Ytterkläder och stora väskor får lämnas gratis i Kiasmas klädföråd.  

Vägen till den övre platån av teatern är hinderfri. Vi rekommenderar att du i förväg kontaktar Kiasmas info om det finns behov av rullstolsplats.

Liknande evenemang