Thousand Times Yes

Den experimentella kammaroperan följer en människa med namnet G, som mot sin vilja har getts förmågan att få kontakt med och kommunicera med olika slags varelser.

  • 3.8.2022 kl 19–20.10
  • 5.8.2022 kl 19–20.10
  • 6.8.2022 kl 15–16.10
på engelska
1: a våningen, Kiasma-teatern
Biljetter: 27,50 € / 18,50 €
Biljettförsäljningen online avslutas en timme före föreställningen. Efter detta kan man fortfarande köpa biljetter från Kiasmas informationsdisk om det fortfarande finns platser kvar. Inkluderar utställningsbiljett på dagen för föreställningen.

Marja Ahti, Jenny Kalliokuju, Essi Kausalainen, Thousand Times Yes, 2021. Bild: Henrik Hellström.

Om föreställningen 

Thousand Times Yes (Tusen gånger ja) utforskar på ett filosofiskt, oförglömligt och poetiskt sätt språkets, kommunikationens, rummets och kroppens gränser och möjligheter. Föreställningen utmanar dels operan som begrepp, dels dess estetik och hierarkiska tradition. 

En forntida organism stiger genom jordskorpan mot ytan. Den sätter också mineraler, bakterier, svampar, gaser och atmosfären i rörelse, och skapar en osäkerhet som vävs samman till ett nät av oförutsedda konflikter. Verkets huvudperson, en människa med namnet G, har mot sin vilja fått förmågan att få kontakt med och kommunicera med olika objekt och varelser. G kallas in för att medla mellan parterna i konflikten – och till slut för att möta den forntida organismen. 

Thousand Times Yes berättar om kamratskap och samlevnad, och skapar utrymme för alternativa framtider. 

Konstnärerna

Marja Ahti

Marja Ahti är en finlandssvensk kompositör och konstnär som arbetar i Åbo. I sina verk kombinerar hon fältinspelningar och annat akustiskt material med ljud producerade av syntetisatorer och elektronisk rundgång, och söker därigenom ett rum där ljuden börjar efterlikna varandra eller kommunicera med varandra.  

Jenny Kalliokulju

Jenny Kalliokulju är en svensk konstnär och poet som bor i Bjuv. I sin tvärkonstnärliga produktion utforskar hon spänningsfältet mellan rörelse, orörlighet och inversion genom att kombinera minnen och hittade material till installationer, målningar och dikter.  

Essi Kausalainen

Essi Kausalainen är en konstnär från Helsingfors som använder performance, textil, text, ljud och video som uttrycksmedel. Hennes verk utforskar människokroppens sinnlighet. Kausalainen närmar sig kroppen som en öppen process som föds och formas i komplicerade relationer till andra varelser, situationer och miljöer. 

Bilder av föreställningen

Arbetsgrupp

Musik: Marja Ahti 
Libretto, scenografi & målningar: Jenny Kalliokulju  
Koncept, regi & dräkter: Essi Kausalainen  
Regissörsassistent: Laura Cemin 
Ljusdesign: Sofia Ivarsson  
Produktionskoordinator: Johannes Juva 
Bee – Florian Feigl
G – Johanna Kalliokulju 
Washing Machine & Worm – Yuko Takeda 
Stream – Ahti Leppänen, Etna Ruscica, Villa Ruscica
Cello – Aino Juutilainen
Harpa – Saara Olarte

I samarbete med

Inter Arts Center, Kiasma-teatern, Kunsthal Rønnebæksholm och Moderna Museet Malmö.

Med stöd från

Nordiska kulturfonden, Nordisk kulturkontakt, Centret för konstfrämjande, Frame, residenset på Saari gård och Finsk-danska kulturfonden. 

Läge och tillgänglighet

Kiasma-teatern är belägen på första våningen av museet, i motsatta ändan av byggnaden sett från huvuddörren. Platserna i teatern är onumrerade. Ytterkläder och stora väskor får lämnas gratis i Kiasmas klädföråd.   

Vägen till den övre platån av teatern är hinderfri. Vi rekommenderar att du i förväg kontaktar Kiasmas info om det finns behov av rullstolsplats. 

Liknande evenemang