Biret & Gáddjá Haarla Pieski: Starting from staring – Čalmmiid Čađa

Ett dansverk som rör sig genom medvetandets olika lager mot en kroppslig frigörelse. Föreställningen är en del av programmet på festivalen Baltic Circle och Kompasskurs norr utställning.

  • 19.11.2022 kl 17–18
  • 20.11.2022 kl 14–15
Biljetter: 17 € eller 35 € supportbiljett
Förköp av biljetter på Tiketti, dörrförsäljning i Kiasmas entréhall ca 1 timme före föreställningen.

Beskrivning

På denna plats, i detta tillstånd, med dessa människor, idag, nu: ”čalbmat” betyder “börja se”. Denna resa börjar med stirrande, tittande, bara seende. Sedan seende utan förhandsuppfattningar, förväntningar eller förklaringar, sedan mötande denna plats och varandra. Den börjar med att låta hörbarhet vara tillräckligt. Med att låta den passera. Genom ögonen, till tarmarna, till kroppen. 

En inledning utan tal. Duon börjar med att skingra orden från varandra. Orden man inte kan lita på, orden som oftast bara är något svart på vitt; ett avtal som redan från början rivits isär.

Avfärd.

Landar någon annanstans, startar allt från början, men bärande en bit av det förgångna. Sedan döljs spåren, lever i en mjuk kamp, utan avtal. Strövande runt och omkring, uppifrån ner, uppochnervänt, ute och inne.

Sedan avfärd igen, rör oss framåt, landar. 

Baltic Circle festival

Konstnärerna

Biret Haarla Pieski och Gáddjá Haarla Pieski är både dansare och uppträdande konstnärer. De kommer från Utsjoki i finska delen av Sameland. De utexaminerades från Finlands Nationaloperas balettskola år 2019. I juli 2022 fick de examina som kandidater i dans vid P.A.R.T.S (Performing Arts Research and Training Studios) i Bryssel. Nyligen premiärvisade Biret och Gáddjá Haarla Pieski sitt nya verk Starting from Staring i samband med Art & Land – EU Sápmi-veckan 2022 i Beursschouwburg i Bryssel. De har samarbetat med flera aktörer på området, till exempel med teaterregissören Pauliina Feodoroff i föreställningen Matriarchy som hade premiär i Sápmi-paviljongen  (Venedigbiennalen 2022), med bildkonstnär Outi Pieski i videoinstallationen Guhte Gullá / Here to Hear (Helsingforsbiennalen 2021) och med bildkonstnär Marja Helander i den prisbelönade kortfilmen Eatnanvuloš Lottit / Birds in the Earth (Sundance Film Festival 2018). På festivalen Riddu Riđđu valdes de till Årets unga konstnärer 2021.

Arbetsgrupp

Koncep och framförande: Biret Haarla Pieski, Gáddjá Haarla Pieski
Dramaturgisk assistans: Antoine Dupuy-Larbre
Ljud: Nicholas Francett
Sång: Katarina Barruk
Inspelning och mixning av sång: Arnljot Nordvik
Ljusplanering: Meri Ekola
Med stöd från: Finlands Beneluxinstitut, Beursschouwburg, Samerådet, SSN – Suomen saamelaisnuoret ry och Riddu Riđđu-festivalen

Läge och tillgänlighet

Kiasma-teatern är belägen på första våningen av museet, i motsatta ändan av byggnaden sett från huvuddörren. Platserna i teatern är onumrerade. Ytterkläder och stora väskor får lämnas gratis i Kiasmas klädföråd.  

Vägen till den övre platån av teatern är hinderfri. Vi rekommenderar att du i förväg kontaktar Kiasmas info om det finns behov av rullstolsplats.